null Beeld Getty Images/Science Photo Libra
Beeld Getty Images/Science Photo Libra

Dít wil je weten over de schildklieraandoening ziekte van Hashimoto

Vermoeidheid, gewichtstoename en kouwelijkheid, maar ook depressiviteit en angst: allemaal klachten die veroorzaakt kunnen worden door een te traag werkende schildklier. De meest voorkomende oorzaak van zo’n langzaam werkende schildklier is de ziekte van Hashimoto.

We zochten uit wat de ziekte van Hashimoto is, wat de symptomen zijn en hoe de behandeling eruit ziet.

De ziekte van Hashimoto

De ziekte van Hashimoto is een schildklieraandoening waarbij je eigen immuunsysteem zich keert tegen de cellen van je schildklier. Die cellen gaan kapot, waardoor de schildklier steeds langzamer gaat werken. Een te langzaam werkende schildklier maakt niet voldoende schildklierhormoon aan, terwijl dat hormoon wél heel belangrijk is voor ons lichaam. Het schildklierhormoon heeft namelijk invloed op bijna alle lichaamscellen, maar vooral op de stofwisseling en het hartritme. Een tekort aan het schildklierhormoon kan dan ook tot vervelende symptomen leiden.

Auto-immuunziekte

De ziekte van Hashimoto is een auto-immuunziekte, waarbij je eigen afweersysteem zich dus onterecht richt tegen lichaamseigen cellen. Het is nog niet duidelijk waarom het afweersysteem dat doet, en dit is helaas ook nog niet op te lossen. Wat wél bekend is, is dat de ziekte van Hashimoto vaker voorkomt bij mensen met een bepaalde erfelijke aanleg en met andere auto-immuunziekten in de familie. Ook als je zelf al een auto-immuunziekte hebt, is de kans groter dat je ook deze aandoening krijgt.

Vaker bij vrouwen

Net als de meeste andere auto-immuunziekten, komt de ziekte van Hashimoto veel vaker voor bij vrouwen: bijna negentig procent van de mensen met de diagnose Hashimoto, is vrouw. Dat vrouwen hier eerder last van hebben, zou te maken hebben met dat het vrouwelijke immuunsysteem een stuk harder werkt. Daarmee is het niet alleen in staat om ziektemakers sneller te vernietigen dan bij mannen, maar is de kans ook groter dat gezonde cellen aangevallen worden door dit afweersysteem.

Lees ook: Deze symptomen kunnen wijzen op een te snel werkende schildklier

Symptomen ziekte van Hashimoto

De schildklier heeft invloed op bijna álle systemen en organen in ons lichaam, en het is dan ook niet zo verrassend dat een te langzaam werkende schildklier voor uiteenlopende klachten kan zorgen. Toch ontstaan die klachten meestal niet ineens. De ernst hangt af van de mate waarin de schildklier niet goed functioneert, en hoe snel deze afname in functie is ontstaan. Meestal is dat zo langzaam dat er gedurende een langere tijd nauwelijks iets van te merken is, en symptomen van de ziekte van Hashimoto er dan ook langzaam insluipen.

Klachten die kunnen ontstaan zijn onder andere: vermoeidheid, kouwelijkheid, afname van het aantal menstruaties, aanzienlijke gewichtstoename, trage stoelgang of verstopping en krampen in spieren. Maar ook psychische klachten komen vaak voor bij deze aandoening. Denk dan bijvoorbeeld aan: depressiviteit, angst, emotionele labiliteit, concentratieproblemen en laag zelfvertrouwen.

Diagnose

Bovenstaande symptomen komen overeen met veel andere aandoeningen, denk bijvoorbeeld aan een vitaminetekort of tekort aan bepaalde mineralen. Alleen op basis van klachten kan een arts dan ook niet bepalen of je een traagwerkende schildklier of de ziekte van Hashimoto hebt. Als een arts denkt dat je schildklier te traag werkt, kan dat met bloedonderzoek bekeken worden. Ze onderzoeken dan hoeveel van het schildklierhormoon T4 je in je bloed hebt. Ook kijken ze naar het leven van TSH - een hormoon dat je hersenen aanmaken om je schildklier te stimuleren – wat te vinden is in jouw bloed. Bij de ziekte van Hashimoto is T4 te laag, en TSH juist te hoog.

Behandeling ziekte van Hashimoto

De ziekte van Hashimoto is helaas niet te genezen, maar vaak wel goed te behandelen. Zoals eerder beschreven ontstaan de klachten door een tekort aan het schildklierhormoon. Bij de behandeling wordt dat tekort dus weer aangevuld. Dat doen artsen door pillen met een synthetische variant van het hormoon voor te schrijven, meestal met de naam Levothyroxine. Hoe hoog de dosis van dit hormoon is, hangt af van hoe de werking van de schildklier is. Verder blijven mensen met de ziekte van Hashimoto meestal onder controle van de huisarts, die jaarlijks controleert hoe goed de schildklier nog werkt. Op basis daarvan kan de dosis dan eventueel aangepast worden. Sommige mensen met een traag werkende schildklier houden ook met medicatie last van restverschijnselen; klachten die niet helemaal verdwijnen. Denk aan vermoeidheid, concentratieproblemen of gewrichtsklachten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | LUMC, Schildklier Organisatie Nederland, Thuisarts

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images/Science Photo Libra

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden