Dit wil je weten over de Nutri-score (en waarom er onenigheid over is) Beeld ANP /  ANP BART MAAT
Beeld ANP / ANP BART MAAT

Dit wil je weten over de Nutri-score (en waarom er onenigheid over is)

Misschien heb je het weleens op een verpakking in de supermarkt gezien: de Nutri-score. Het logo, dat met vijf kleuren en letters veel weg heeft van een energielabel, moet helpen bij het maken van een gezonde en bewuste keuze. Volgens de Gezondheidsraad kan het een nuttig hulpmiddel zijn, maar er is veel onenigheid over het label.

Er wordt al een tijdje met de Nutri-score op verpakkingen geëxperimenteerd. In 2019 zagen we het logo voor het eerst in de supermarkt en sindsdien zie je het steeds vaker. Het logo is bedoeld om ons als consument te helpen bij het maken van een gezonde en bewuste keuze. Op het logo zien we letters variërend van een donkergroene A tot de donkerrode E, waarbij een groene A de meest gezonde keuze is en de donkerrode E de ‘slechtste keuze’. Welk label een product krijgt, is afhankelijk van de hoeveelheid koolhydraten, suiker, verzadigde vetten en zout erin zitten. Hoe meer van deze stoffen er in een product zitten, hoe lager de Nutri-score.

Nutri-score is nog niet goed genoeg

Bij het gebruik van de Nutri-score is op dit moment een probleem: het logo is nog niet goed genoeg. Zo botste de eerste versie bijvoorbeeld met de welbekende Schijf van Vijf en was er niet genoeg oog voor een minder gezonde samenstelling. Zo konden bepaalde soorten chips een goede Nutri-score krijgen, terwijl dit lang niet altijd een gezonde of bewuste keuze is. Daarom is er nu een herziene versie, waarbij volgens de Gezondheidsraad beter zichtbaar is welke producten een minder goede samenstelling hebben. Producten als sauzen, koekjes, snacks en zoutjes krijgen nu een gele, oranje of rode score.

Ook moet er volgens de Gezondheidsraad meer onderscheid komen onder de groene scores (A en B). Zo krijgen witte en zilvervliesrijst dezelfde score, net als witte en volkorenpasta. Ook bij producten als kaas en vlees ziet het adviesorgaan graag meer onderscheid tussen producten met een meer en minder gezonde samenstelling. Daarbij is de Gezondheidsraad van mening dat ook plantaardige oliën en zachte margarines en halvarines een groene score moeten krijgen.

Onenigheid over de Nutri-score

De Gezondheidsraad ziet het label, met enige aanpassingen, dus wel zitten. Maar voedselproducenten zijn minder enthousiast, en ook onder voedseldeskundigen bestaat onenigheid over het nut van het label. Volgens de NOS leidt het systeem bijvoorbeeld tot woede bij Zuid-Europese voedselproducenten. Zij vinden de Nutri-score oneerlijk en misleidend. Zij zien dat producten als Parmezaanse kaas, roquefort en ibericoham een slechte score krijgen én een zogenoemde ‘beschermde oorsprongsbenaming’ hebben. Dit betekent dat het product alleen een bepaalde naam mag krijgen als een juiste bereidingswijze aangehouden wordt én het op een specifieke plek gemaakt wordt. Dit zorgt voor bescherming van het product en voorkomt dat iedereen het zomaar namaakt, maar zorgt er ook voor dat producten niet aangepast kunnen worden voor een betere Nutri-score.

Ook voedingsdeskundigen zijn kritisch. Zij zien dat er onderscheid tussen verschillende productgroepen gemaakt wordt, waardoor een relatief gezonde diepvriespizza de groene A-score krijgt, terwijl een D-score wordt toegewezen aan vette gerookte zalm. Volgens Frank Lindner van Foodwatch is dit verwarrend. Daarbij zijn experts bang dat producenten de producten aanpassen, zonder dat ze daadwerkelijk gezonder worden. Maar toch ziet Lindner ook het voordeel van het label dat in alle landen hetzelfde is: je kunt zelf gezonde keuzes maken. “Tot voor kort zou je een voedseltechnoloog of diëtist moeten zijn om de voedingswaarde van producten te ontleden. Met de Nutri-Score komt daar verandering in,” zegt hij tegen de NOS.

Invoering Nutri-score

Wanneer en of de Nutri-score ingevoerd gaat worden, is nog even afwachten. Daarvoor moet namelijk eerst een definitief wetenschappelijk rapport uitkomen. Afhankelijk hiervan zal de Gezondheidsraad een advies afgeven. Is dit positief? Dan is de kans groot dat we in Nederland de Nutri-score gaan gebruiken en op alle producten in de supermarkt terugzien.

Bron | ANP, NOS, Radar, RTL Nieuws

Nynke KooyANP / ANP BART MAAT

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden