Wereld Alzheimerdag Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit wil je weten over de meestvoorkomende vormen van dementie

Woensdag 21 september is het Wereld Alzheimerdag. De ziekte van Alzheimer is de meestvoorkomende vorm van dementie, een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes waarbij de verwerking van informatie in de hersens is verstoord. Naast alzheimer zijn er nog drie andere vormen van dementie die veel voorkomen. Dit wil je erover weten.

De meest voorkomende vormen van dementie zijn: de ziekte van Alzheimer, vasculaire dementie, frontotemporale dementie en Lewy body dementie.

Ziekte van Alzheimer

De ziekte van Alzheimer is de bekendste en meest voorkomende soort van dementie: in maar liefst zeventig procent van de dementiegevallen betreft het alzheimer. Het gaat dan om zo’n 200.000 mensen in Nederland die de diagnose alzheimer hebben gekregen. De meeste diagnoses worden gesteld bij ouderen boven de 65 jaar.
Bij de ziekte van Alzheimer gaan de zenuwcellen in de hersenen kapot, doordat bepaalde eiwitten en/of vezels zich er ophopen. Deze ophopingen verstoren de communicatie tussen de zenuwcellen.

Symptomen

De ziekte van Alzheimer start met geheugenproblemen; het onthouden van nieuwe informatie wordt moeilijk. Daarna volgt het verlies van andere vaardigheden. In een later stadium krijgen de meeste mensen met deze vorm van dementie ook problemen met denken, handelen en taal. Gedrag en karakter kunnen ook totaal anders worden, zonder dat iemand daar zelf iets aan kan doen.

Vasculaire dementie

Vasculaire dementie is een andere vorm van dementie die veel voorkomt. Het gaat om zo’n 50.000 mensen in Nederland. De meeste diagnoses worden gesteld bij ouderen tussen de 65 en 75 jaar. Bij deze vorm van dementie zijn er problemen in de doorbloeding van de hersenen. In één op de zes gevallen is vaatschade de hoofdoorzaak. Deze schade aan de hersenen is vaak het gevolg van een beroerte of een tia.

Symptomen

De symptomen van vasculaire dementie hangen af van het hersengebied dat beschadigd is geraakt. In de meeste gevallen start vasculaire dementie met traagheid in denken en handelen. Verder zijn moeilijk concentreren en moeilijk meerdere dingen tegelijk doen veelvoorkomende symptomen.

Naast de geestelijke achteruitgang kan iemand met vasculaire dementie lichamelijke verschijnselen hebben, zoals wankeler of langzamer lopen. Ook kan bijvoorbeeld verlamming of gevoelsverlies ontstaan.

Frontotemporale dementie

De vormen van dementie die hierboven genoemd zijn, komen vooral op latere leeftijd voor. Frontotemporale dementie komt juist op jongere leeftijd voor. Het gaat om minder dan 5.000 patiënten in Nederland. De meeste diagnoses worden gesteld tussen de 40 en 60 jaar. Frontotemporale dementie ontstaat doordat hersencellen in de frontaalkwab (het gedragsgebied) en de temporaalkwab (het taalgebied) afsterven.

Symptomen

Het feit dat deze vorm van dementie op jongere leeftijd voorkomt, is meteen ook het opvallendste symptoom. De eerste verschijnselen zijn vaak veranderingen in gedrag, taalvaardigheid en motoriek. Geheugenproblemen volgen bij deze vorm van dementie vaak pas in een later stadium.

Lewy body dementie

Bij Lewy body dementie bevinden zogenaamde Lewy bodies, speciale eiwitafzettingen, zich in de zenuwcellen van de hersenen. Verschillende onderzoekers denken dat deze Lewy bodies ontstaan als een hersencel gevaar loopt, bijvoorbeeld omdat er een giftige stof aanwezig is. Bij Lewy body dementie zitten de afwijkingen voornamelijk in de hersenschors. Deze vorm van dementie wordt meestal vastgesteld bij ouderen boven de 65 jaar en zo’n 30.000 mensen in Nederland hebben deze diagnose gekregen.

Symptomen

Het eerste wat je merkt bij Lewy body dementie zijn concentratieproblemen. Daarna volgen vaak geheugenproblemen en problemen met het bewegen. Verder kunnen er ook aandachtsstoornissen ontstaan en hallucinaties: iemand ziet dingen die er niet zijn. Dit maakt het moeilijker om deze vorm van dementie te herkennen.

De geestelijke achteruitgang van iemand met Lewy body dementie kan van dag tot dag wisselen. Veel mensen met Lewy body dementie zijn regelmatig verward. Ook kunnen ze andere verschijnselen hebben, zoals depressiviteit of wanen.

Bron | Alzheimer Nederland

Sanne van De WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden