Margriet logo
Voedingssupplementen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit wil je weten over de houdbaarheidsdatum van voedingssupplementen

Voedingssupplementen kunnen een handige aanvulling zijn op je dagelijkse behoefte aan vitaminen en mineralen. Maar hoe zit het eigenlijk met de houdbaarheidsdatum van dit soort supplementen?

Houdbaarheidsdatum voedingssupplementen

Voedingssupplementen kennen net als alle voedingsmiddelen een houdbaarheidsdatum. Maar in tegenstelling tot voedingsmiddelen, hoef je supplementen bij een verlopen datum niet direct weg te gooien. Bij voedingsmiddelen is deze datum van belang zodat de voedselveiligheid van een product kan worden gegarandeerd. Veel voeding wordt namelijk bederfelijk en schadelijk voor de gezondheid nadat de houdbaarheidsdatum is verstreken.

Bij voedingssupplementen heeft deze datum een andere bestaansreden. Na deze datum kan de kwaliteit wel achteruitgaan, maar in de meeste gevallen is het nog helemaal veilig om de pillen in te nemen. Dat meldt het Informatiecentrum voedingssupplementen & gezondheid.

Minder effect

Charlotte Traas, van vitaminebedrijf New Chapter, vertelde in 2019 aan Huffpost dat de supplementen na de houdbaarheidsdatum geen vieze smaak krijgen en er ook geen schadelijke bacteriën ontstaan. “De werkzaamheid van de voedingsstoffen die ze bevatten, neemt wel af. Voedingssupplementen die over de datum zijn, worden daardoor een stuk minder effectief.”

Verschillende vormen

Toch zijn er ook voedingssupplementen waarbij je wel goed moet opletten. Er bestaan bijvoorbeeld vitamines in vloeibare vorm die koel bewaard moeten worden. Deze kun je wel beter direct weggooien wanneer de houdbaarheidsdatum is verstreken. “Visolie of andere capsules met vloeibare vulling kunnen na de datum wel vies worden. Hetzelfde geldt voor kauwtabletten en kauwgumachtige varianten,” legde Traas uit. Supplementen in poedervorm lopen minder risico. Toch is het verstandig altijd het advies dat op het product staat op te volgen.

Geen garanties

Over het algemeen zijn de meeste voedingssupplementen twee jaar houdbaar. Maar wie de houdbaarheidsdatum per ongeluk vergeet en toch een oude pil inneemt, zal waarschijnlijk niet ziek worden. “Je ervaart hoogstens minder positieve effecten van de ingenomen vitamine,” legde kruidkundige Robert Dadd van Flora Health, een bedrijf dat supplementen maakt, uit.

“We testen de uiterste houdbaarheidsdatum nooit, dus we kunnen niet garanderen dat de kwaliteit op dat moment nog hetzelfde is. Uit veiligheidsoogpunt zou ik nooit adviseren om een verlopen product in te nemen. Vocht, schimmels en temperatuur van de omgeving waarin het middel bewaard wordt, kunnen er op den duur ook toe leiden dat de kwaliteit van het product achteruit gaat en dat het mogelijk schadelijk wordt.”

Gevoel volgen

Twijfel je of jouw potje supplementen nog goed is? Dan wordt het aangeraden om gewoon je gevoel te volgen. “Ziet het er vies uit of ruikt het raar? Gooi het dan weg,” aldus Simon Greenberg, adviseur van de Amerikaanse Food and Drug Administration.

Bron | Huffpost, Informatiecentrum voedingssupplementen & gezondheid

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden