null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít wil je weten over de hartziekte endocarditis

Wanneer je last hebt van endocarditis is de binnenwand van je hart en hartkleppen ontstoken. De aandoening kan heel gevaarlijk zijn, waardoor het dus belangrijk is op tijd aan de bel te trekken. We leggen uit wat endocarditis is én hoe je het kunt herkennen.

Wist je dat het zelfs kan ontstaan door een ontsteking aan je tandvlees?

Endocarditis

Wanneer je endocarditis hebt, heb je dus een ontsteking aan de binnenwand van je hart en hartkleppen. Die binnenbekleding van het essentiële orgaan raken ontstoken door bacteriën, die via het bloed in het hart terechtkomen. Die bacteriën zijn op een andere plek in je lijf het bloed ingekomen. Bijvoorbeeld door wondjes of ontstekingen aan de huid of het tandvlees, een ernstige infectie ergens anders in het lichaam of bij een operatie. Endocarditis is een gevaarlijke aandoening. Het kan soms ernstig verlopen of blijvend letsel veroorzaken. Gelukkig is endocarditis vrij zeldzaam; ongeveer 250 Nederlanders per jaar lopen deze ziekte op.

Lees ook:

Wanneer heb je eigenlijk een normale hartslag?

Symptomen

In grote lijnen zijn er twee verschillende soorten endocarditis. Een vorm die plotseling ontstaat, en één die over een langere tijd ontwikkelt en steeds erger wordt. Wanneer je de vorm hebt die langzaamaan verergert, kun je soms maandenlang last hebben van klachten voor er een diagnose vormt. Vaak heb je last van (een aantal van) de volgende symptomen:

  • lichte verhoging
  • vermoeidheid
  • zweten
  • onbedoeld gewichtsverlies
  • bloedarmoede

Ook gewrichtspijn, koude rillingen, een vlekkerige huid en verwardheid komen voor. Je kunt ook plotsteling endocarditis krijgen; dat is een acute vorm, die binnen een paar dagen al levensbedreigend kan zijn. Symptomen hiervan zijn: hoge koorts, een verhoogde hartslag en vermoeidheid.

Diagnose

Wanneer een arts vermoedt dat je endocarditis hebt, zal dit met een bloedonderzoek vastgesteld worden. Je zult meerdere bloedonderzoeken krijgen, omdat het belangrijk is dat de artsen weten welke bacteriën de endocarditis veroorzaken. Ook wordt er een echo van je hart gemaakt, om te kijken hoe de hartfunctie is en hoe goed je hartkleppen werken. Hierop kunnen ook ontstekingen gezien worden, en op welke plekken en in welke mate deze in je hart zitten.

Behandeling van endocarditis

Welke behandeling nodig is bij endocarditis, hangt af van de symptomen, de ernst van de ontstekingen en welke bacterie deze veroorzaakt. Meestal zijn endocarditispatiënten onder behandeling bij een cardioloog en een internist. Samen bekijken zij het laboratoriumonderzoek en de echo. De meeste mensen met endocarditis liggen langere tijd in het ziekenhuis, vaak minimaal zes weken. In die tijd krijgen ze antibiotica via een infuus; welke dat is en hoelang dit duurt hangt af van de bacterie. Ook wordt de gezondheid van het hart nauwlettend in de gaten gehouden; de ziekte kan bijvoorbeeld de hartkleppen aantasten. In dat geval is er soms een hartklepoperatie nodig, waarbij deze hersteld moet worden.

Endocarditis voorkomen

Sommige mensen hebben een verhoogde kans op een ontsteking van de hartwand en -kleppen. Dat kan bijvoorbeeld zijn, omdat ze eerder endocarditis gehad hebben, omdat ze een kunst- of donorhartklep hebben of door een aangeboren hartafwijking. Aan hen wordt aangeraden om bij ingrepen, bijvoorbeeld bij de tandarts of aan de darmen, uit voorzorg antibiotica te slikken. Ook is het belangrijk de tanden en kiezen extra gezond te houden, om ontstekingen in de mond zoveel mogelijk te voorkomen.

Bron | Hartstichting, UMC Utrecht

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden