Margriet logo
Dit wil je weten over de erfelijkheid van glaucoom. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit wil je weten over de erfelijkheid van glaucoom

Glaucoom is een oogziekte die veel voorkomt. Hierbij raakt de oogzenuw beschadigd, waardoor je geleidelijk zicht verliest. Heeft een familielid glaucoom? Dan is het begrijpelijk dat je je misschien zorgen maakt. Glaucoom kan namelijk erfelijk zijn.

In het oog zit kamerwater dat het oog ongemerkt verlaat via een afvoer. Deze afvoer zit op de grens van het oogwit en de iris (het gekleurde deel van het oog). Wanneer deze afvoer niet meer goed werkt, kan het kamerwater het oog minder goed verlaten. Hierdoor stijgt de druk in de oogbol. Als er sprake is van een te hoge druk in de oogbol, kan de oogzenuw beschadigen waardoor je steeds slechter gaat zien. Dit wordt glaucoom genoemd, een vervelende oogziekte die meestal blijvend is volgens Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Wil je meer weten over glaucoom en de symptomen van de ziekte? Eerder schreven we daar dit artikel over.

Erfelijkheid van glaucoom

Glaucoom kan volgens Thuisarts helaas erfelijk zijn. Dat betekent dat wanneer je ouders, kinderen, broers, zussen of grootouders glaucoom hebben, de kans groter is dat je het zelf ook krijgt. Of je een erfelijke aanleg hebt voor glaucoom kan niet getest worden. Daarom raden oogartsen aan om, wanneer je familieleden hebt met glaucoom, je vanaf je 40ste regelmatig te laten onderzoeken op beginnend glaucoom.

Onderzoek naar glaucoom

Om erachter te komen of je glaucoom hebt, kan de oogarts een aantal onderzoeken doen. Zo wordt onder andere de oogdruk gemeten en wordt de oogzenuw onderzocht. De arts kan eventueel een OCT-scan maken, waarbij de oogstructuur wordt vastgelegd. Ook kan er een gezichtsveldonderzoek worden gedaan. Tijdens dat onderzoek verschijnen er lichtjes op een rond scherm. Wanneer je een lichtje ziet, druk je op de knop.

Ik heb glaucoom, wat nu?

Als uit het onderzoek naar voren komt dat je glaucoom hebt, zal de oogarts overleggen welke behandeling passend is. In de meeste gevallen krijg je oogdruppels die de oogdruk helpen te verlagen. Deze druppels blijf je de rest van je leven gebruiken. Ook een laserbehandeling of operatie is soms mogelijk.

Verder blijf je onder controle bij de oogarts, waarbij je vaak één tot twee keer per jaar langs moet komen. Tijdens deze controles wordt het gezichtsveldonderzoek meestal herhaald, zodat de arts kan zien of de glaucoom verergerd is. In dat geval kan worden gekeken of de oogdruppels aangepast moeten worden of dat een operatie of laserbehandeling nodig is.

Wat merk ik van glaucoom?

In de meeste gevallen hebben mensen weinig last van de symptomen van glaucoom, zolang het op tijd wordt ontdekt en behandeld. Wanneer glaucoom pas laat wordt ontdekt of wanneer de behandeling niet goed werkt, kun je slechtziend of blind worden. Maar we stellen je gerust: dit komt niet vaak voor.

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden