null Beeld

Dit wil je weten over de chronische darmaandoening colitis ulcerosa

De meeste mensen praten niet graag over poep, hun stoelgang of de werking van de darmen. Tóch is het belangrijk om wel te praten over darmaandoeningen. Ze kunnen namelijk een grote invloed hebben op het leven van mensen die ermee kampen. Ken je de chronische darmaandoening colitis ulcerosa? Deze ernstige darmontsteking komt helaas steeds vaker voor.

We vertellen meer over wat de symptomen zijn, hoe de ziekte ontstaat en hoe colitis ulcerosa te behandelen is.

Chronische darmaandoening colitis ulcerosa

Colitis ulcerosa betekent letterlijk een ontsteking van de dikke darm (colon betekent dikke darm, itis is een ontsteking), waarbij zweren gevormd worden (ulcerosa). Het is dan ook een darmaandoening waarbij de dikke darm chronisch ontstoken is en pijnlijke zweren ontstaan rondom de darmwand.

Inflammatory bowel disease

Colitis ulcerosa wordt vaak samen met de ziekte van Crohn genoemd onder de verzamelnaam inflammatory bowel disease (IBD); in het Nederlands ook wel ontstekingsachtige darmziekten genoemd. In Nederland hebben ruim 80.000 mensen zo’n chronische darmontsteking. Naar schatting heeft iets meer dan de helft hiervan colitis ulcerosa en de andere helft de ziekte van Crohn. Het grootste verschil tussen deze twee aandoeningen is dat bij colitis ulcerosa de ontsteking altijd in de dikke darm voorkomt, en bij de ziekte van Crohn ontstekingen voor kunnen komen in het hele maagdarmkanaal; van de mond tot de anus. Ook vormen bij colitis ulcerosa de ontstekingen een aaneengesloten gebied, terwijl bij de ziekte van Crohn ontstekingen en gezonde plekken elkaar afwisselen.

Veroorzaker chronische darmontsteking

Bij een ontsteking denk je waarschijnlijk aan een bacteriële infectie of een virus, maar dat is niet de veroorzaker van zo’n chronische darmontsteking. Darmontstekingen, als gevolg van een bacterie of virus, verdwijnen vanzelf of na een behandeling met antibiotica, maar dat is bij colitis ulcerosa niet het geval. Er zijn verschillende factoren die wel van invloed kunnen zijn op het ontstaan van deze ziekte, maar de wetenschap tast op dit gebied nog veelal in het duister. Er wordt nog veel onderzoek naar deze aandoening gedaan, maar een paar oorzaken zijn al wel te benoemen.

Oorzaken van colitis ulcerosa

Colitis ulcerosa is een auto-immuunziekte, waarbij er iets mis gaat in het immuunsysteem van het lichaam. Normaal gesproken zou dat afweersysteem ons moeten beschermen tegen ziekteverwekkers. Bij een auto-immuunziekte ziet het immuunsysteem delen van het eigen lichaam juist als een ziekteverwekker. Daardoor valt het immuunsysteem het eigen weefsel aan. In dit geval is dat dus het darmslijmvlies, waardoor ontstekingen ontstaan. Ook erfelijkheid speelt een rol. Vijf tot tien procent van de familieleden van iemand met een chronische darmontsteking heeft de ziekte zelf ook. Daarnaast hebben ook omgevingsfactoren, zoals: voeding, stress, overmatige hygiëne en een ongezond leefpatroon invloed op het ontstaan van een chronische darmontsteking.

Lees ook: Walnoten bieden mogelijk bescherming tegen Colitis Ulcerosa

Symptomen colitis ulcerosa

De symptomen én de ernst van de klachten kunnen erg verschillen van persoon tot persoon bij colitis ulcerosa. De ziekte begint eigenlijk altijd in de endeldarm, en kan zich uitbreiden naar een ontsteking in de dikke darm. Afhankelijk van waar de ontsteking zit en hoe ernstig deze is, kunnen de klachten dus anders zijn. Vooral diarree, vaak met bloed en slijm, buikpijn en vermoeidheid komen vaak voor. Diarree kan variëren van licht tot soms wel tien á twintig keer per dag, en ook ’s nachts doorgaan. Maar ook: gewichtsverlies, een opgezette buik, misselijkheid en moeite met het ophouden van ontlasting, zijn veelgehoorde klachten. Door de ontsteking kan de darm niet normaal functioneren en kunnen er ook andere klachten ontstaan. Denk daarbij aan: pijnlijke en ontstoken gewrichten, bloedarmoede en ontstekingen van de huid, ogen of lever.

Behandeling

Er bestaat nog geen behandeling die colitis ulcerosa kan genezen, maar er zijn wel medicijnen die de symptomen behandelen. De diagnose wordt meestal gesteld door een MDL-arts, door middel van een bloedtest, ontlastingsonderzoek en een endoscopie. Vervolgens kan diezelfde arts medicijnen voorschrijven om klachten te verminderen en de ontstekingen te remmen. De medicijnen slaan niet altijd meteen aan, omdat de werking per patiënt kan verschillen en de klachten van de ontsteking bij iedereen net anders zijn. Meestal gaat het om een combinatie van ontstekingsremmers, afweeronderdrukkende medicijnen (immunosuppressiva) en diarreeremmers. Welke van deze medicijnen precies ingezet worden en in welke dosis, verschilt echter per persoon.

Bron | MLD Stichting, Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland

Beeld | Getty Images

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden