Margriet logo
nieuwe omikronvarianten Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Gezondheid

Dít weten we nu over de omikronvarianten BA.4 en BA.5

Het coronavirus kent zoveel varianten dat het moeilijk bij te houden is. Op dit moment is een BA.5-subvariant van omikron in Nederland dominant aan het worden. Maar in steeds meer landen wordt een toename gezien van de BA.4 en BA.5 variant.

Deze coronavarianten zijn mogelijk nóg besmettelijker. Ook moet worden onderzocht of de huidige coronavaccins bestand zijn tegen deze virussen. Dit weten we tot nu toe over BA.4 en BA.5.

Nieuwe omikronvarianten

Dominerende omikronvarianten zijn eigenlijk ‘fitter’ dan andere virussen, waardoor ze de overhand nemen. “De vraag is dan waardoor dat komt. We hebben veranderingen gezien waarbij je ineens per infectie meer virus uitscheidt, dan ben je dus besmettelijker”, vertelt viroloog Marion Koopmans in radioprogramma Sven Op 1. Een andere verklaring is dat antistoffen minder goed werken. En dat zou kunnen betekenen dat huidige coronavaccins minder goed beschermen tegen deze nieuwe omikronvarianten. “Daar zit nu onze zorg. Overal waar dat virus is opgedoken, wordt dat onderzocht. Als we het in Nederland zien, gaan wij dat ook bekijken”, aldus Koopmans. Of de subvarianten ook écht besmettelijker zijn en of we er zieker van worden, moet nog worden onderzocht.

Lees ook: Het besmettelijkere broertje van omikron: dít weten we tot nu toe over BA.2

BA.5 waarschijnlijk dominant

In veel landen, ook het onze, wordt momenteel een toename gezien van de BA.4 en BA.5 variant. Deze varianten verschillen een beetje van elkaar, maar hebben dezelfde veranderingen in het Spike eiwit. Waarschijnlijk zullen ze daarom vergelijkbare eigenschappen hebben. Verwacht wordt dat de BA.5 variant uiteindelijk dominant zal worden.

BA.2-variant

Sinds eind februari was BA.2 - het ‘broertje’ van de omikronvariant - dominant. Het gaat niet om een volledige mutatie, zoals het verschil tussen delta en omikron, maar om een kleine mutatie. De BA.2-variant is nog steeds omikron, maar net anders dan de ‘klassieke’ versie. Het grote verschil? De BA.2 variant was toen nóg besmettelijker dan omikron.

Bron | WNL, RIVM

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden