Margriet logo
null Beeld

Dit weten veel mensen niet over het doneren van bloed

Met het doneren van bloed kunnen veel levens worden gered. Maar wat veel mensen niet weten, is dat er een bloedtekort dreigt voor mensen met een migratie-achtergrond.

Zij hebben andere specifieke kenmerken in hun bloed. En omdat zij relatief vaker bloed nodig hebben, ontstaat er een tekort aan bloeddonoren.

Bloedtransfusie

Bij een bloedtransfusie is het van belang dat het bloed van een donor past bij het bloed van de ontvanger. Gebeurt dit niet, dan bestaat de kans dat het afweersysteem van de ontvanger het gedoneerde bloed afstoot.

Bloedgroepvariaties

Er zijn in totaal ongeveer 360 bloedgroepvariaties bekend. De meest voorkomende zijn: A, B, AB en O. Het rhesus (D)-kenmerk geeft aan of de bloedgroep positief of negatief is. De Nederlandse bevolking bestaat voor bijna 13 procent uit niet-Noordwest-Europese migranten. Veel Nederlanders met een Afrikaanse of Aziatische achtergrond weten niet dat hun bloed specifieke kenmerken heeft. De huidige donoren hebben over het algemeen niet de bloedgroep met de specifieke kenmerken die veel voorkomen in andere werelddelen.

Bloed-gerelateerde aandoeningen

Dit is een probleem, omdat mensen met een niet-westerse achtergrond vaker bloed-gerelateerde aandoeningen hebben, zoals sikkelcelziekte (bij Afrikanen) en thalassemie (bij Aziaten). Voor de behandeling van deze ziekten, hebben zij bloedtransfusies nodig.

Oorzaak tekort aan niet-westerse donoren

Volgens Khadija Kerissi van de bloeddonatie-organisatie Sanquin, hebben niet-westerse migranten meestal geen inzicht in het belang van het doneren van bloed. Transfusiearts Peter van den Burg voegt hier aan toe: "In Nederland is het heel normaal dat je vrijwillig bloed afstaat voor mensen die je helemaal niet kent. In Afrikaanse landen is dat heel anders. Daar doneer je alleen bloed voor een familielid of als je er geld voor krijgt."

Campagne

De bloedbank is bezig met het opzetten van een nieuwe campagne, om bewustwording te creëren over de specifieke kenmerken in het bloed en het belang van de donaties. Met de hulp van influencers op social media hopen zij de diversiteit aan donorbloed te kunnen stimuleren. Volgens onderzoeker Lisa Klinkenberg van Sanquin Donorstudies moet er naast werving ook worden ingezet op een dialoog. "Het risico bestaat dat mensen zich verplicht voelen donor te worden, zonder er goed over te hebben nagedacht. Dat leidt vaak later weer tot uitschrijvingen."

Alternatieve oplossingen

Daarnaast wordt er gezocht naar technologische oplossingen voor het tekort aan diversiteit in donorbloed. Zo kan het helpen om de etniciteit bij bloeddonatie te registreren, om op deze manier specifieker te kunnen werven. Verder kunnen de ontwikkelingen rond kweekbloed en kunst- en zelfs dierlijke organen zorgen voor minder afhankelijkheid van specifieke donoren.

null Beeld

Lees meer over lekker en gezond leven in deze bruisende Margriet-special. Vol weetjes, tips, uitgebreide interviews en onderzoeken. Bestel hier.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | De Volkskrant

Beeld | iStock

Ellen Smits

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden