null Beeld

Dit waren de meest voorkomende vormen van kanker in 2019

In het afgelopen jaar kregen 118 duizend Nederlanders het slechte nieuws dat zij kanker hebben. De meest voorkomende vorm van kanker in 2019 was huidkanker. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Daarna zijn de meest voorkomende vormen van kanker: borst-, long-, prostaat- en darmkanker.

De diagnose kanker werd in 2019 zo’n 2000 keer vaker gegeven, dan een jaar eerder. Gelukkig is de overlevingskans van de ziekte wel verbeterd.

Huidkanker

Huidkanker is niet alleen de meest voorkomende soort kanker, maar ook de vorm waarvan het aantal gevallen het snelst groeit. Volgens het IKNL komt de groei vooral door bevolkingsgroei en vergrijzing. Ouderen hebben een grotere kans op kanker, dus meer ouderen zorgt voor meer diagnoses.

Lees ook: Waarom je bij huidkanker in de toekomst door je huisarts geholpen wordt

Relatief onschuldig vorm van kanker

Gelukkig gaat het in de meeste gevallen om een relatief onschuldige vorm van huidkanker; basaalcelcarcinoom. Dit veroorzaakt bijna nooit uitzaaiingen op andere plekken in het lichaam. Daarom overlijden er maar zeer zelden mensen aan deze ziekte. In 2019 waren er ongeveer vijftigduizend mensen met deze vorm van kanker. De belangrijkste oorzaak van de ziekte is overmatige en onbeschermde blootstelling aan UV-straling, van de zon of zonnebank.

Borst- en prostaatkanker

Naast huidkanker komt ook borstkanker veel voor: 12 procent van alle gevallen kreeg de diagnose van deze vorm van kanker. Dat gaat om ongeveer 15 duizend vrouwen en 120 mannen. Bij mannen is de meest voorkomende vorm van kanker; prostaatkanker. Vorig jaar werden ongeveer 13 duizend mannen met deze ziekte gediagnosticeerd.

Sterfgevallen

Longkanker veroorzaakt verreweg de meeste sterftegevallen. Ieder jaar sterven meer dan tienduizend mensen aan deze ziekte. Dat is 23 procent van alle sterfgevallen door kanker. De overlevingskans van kankerpatiënten ligt in Nederland rond de 65 procent. Dit stijgt ongeveer met één procentpunt per jaar.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | IKNL

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden