null Beeld

Dit waren de gezondheidstrends in 2016

In 2016 durfden we weer meer brood te eten, dronken we juist minder vruchtensap en kregen bonen een hip imago. Een overzicht van de belangrijkste gezondheidstrends in 2016. 

Peulvruchten

Je kunt er sneller van afvallen, ze zijn een duurzaam alternatief voor vlees, werken cholesterolverlagend en smaken heerlijk in allerlei gerechten. Geen wonder dat de Verenigde Naties 2016 uitriep tot het 'Internationale Jaar van de Boon'. Het gezondheidsadvies om één keer per week peulvruchten te eten, is dit jaar ook opgenomen in de nieuwe Schijf van Vijf.

Vooruit, één broodje dan

Door boeken als De Voedselzandloper en Broodbuik schrapte half Nederland het brood van het menu. Maar in 2016 bleek dat het toch best belangrijk is om af en toe een broodje te eten. Voor onze schildklier bijvoorbeeld. Ook zijn volkorenproducten een belangrijke bron van vezels, B-vitamines en ijzer. Wetenschappelijk onderzoek heeft bovendien aangetoond dat ze het risico op bepaalde hartziektes en diabetes type 2 verkleinen. Witbrood levert daarentegen geen enkel gezondheidsvoordeel op.

Minder vruchtensapjes

In 2015 vlogen de foto's van zelfgemaakte vruchten- en groentesmoothies op Instagram en Pinterest je om de oren. Maar hoe vers ook, met één glas vruchtensap krijg je wel een berg fruitsuikers binnen. Het Voedingscentrum heeft de vruchtensap daarom dit jaar uit de Schijf van Vijf geschrapt. Zelfs groentesmoothies hebben een nadeel: alles wat vloeibaar is, vult minder. Groentesap uit een pak bevat bovendien vaak veel zout.

Ontspullen

Een opgeruimd huis staat gelijk aan een opgeruimd hoofd: een waarheid als een koe. Mede dankzij de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo wisten we ons in 2016 eindelijk van al die geestelijke ballast te bevrijden.

Avocado's en andere gezonde vetten

Dat het ene vet het andere niet is, is al langer bekend, maar in 2016 deinsde niemand meer terug van het vetpercentage van een avocado. Wie verzadigde vetten uit bijvoorbeeld roomboter en volvette kaas regelmatig door gezonde, onverzadigde vetten vervangt, verkleint aantoonbaar de kans op hart- en vaatziektes. Volgens het Voedingscentrum zijn we ook hartstikke gezond bezig als we elke dag een klein handje ongezouten noten eten.

Thee

Na het nieuws dat thee de bloeddruk verlaagt, zijn we nóg meer van dit warme wonderelixer gaan houden. Volgens de Gezondheidsraad is wetenschappelijk bewezen dat drie koppen groene of vijf koppen zwarte thee per dag de kans op een beroerte verlagen. Ook zijn er sterke aanwijzingen dat de antioxidanten in thee de botdichtheid vergroten. Voor kruidentheetjes gelden de genoemde gezondheidsvoordelen helaas niet.

Gezondheidstrends in 2017

En wat staat ons dit jaar te wachten? Dit worden naar verwachting de gezondheidstrends in 2017 >

Nog meer rijtjes

De 3 best gelezen artikelen in 2016

De 3 meest bekeken video's in 2016

Deze beroemdheden moeten we missen in 2017

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden