null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit vrij verkrijgbare middel helpt als je het prikkelbare darmsyndroom hebt

Naar schatting heeft zo’n 10 tot 15 procent van de Nederlandse bevolking last van het prikkelbare darmsyndroom; een verzamelnaam voor maag- en darmklachten zonder duidelijke oorzaak. Een geneesmiddel voor deze aandoening is dan ook nog niet gevonden.

Wetenschappers hebben wél ontdekt dat een bepaald natuurlijk middel heel goed werkt om de pijnklachten te verlichten.

Prikkelbare darmsyndroom

Het prikkelbare darmsyndroom (PDS) wordt gekenmerkt door klachten als buikpijn, buikkrampen, chronische verstopping, diarree of juist afwisselend diarree en verstopping. Ook gasvorming in de darmen en een opgezette buik na de maaltijd kunnen voorkomen. Al langere tijd werd vermoed dat pepermuntolie een verlichtende werking zou hebben voor mensen die lijden aan PDS. Wetenschappers van het UMC in Maastricht hebben nu ontdekt dat dat ook echt zo is.

Effectiever gebruik geneesmiddelen

Dat blijkt althans uit een rapport van een onderzoek dat onlangs verscheen in het hoogstaande wetenschappelijk tijdschrift Gastroenterology. Het onderzoek maakte deel uit van een groter onderzoeksprogramma, waarbij wordt gekeken of bestaande geneesmiddelen effectiever, veiliger en doelmatiger kunnen worden ingezet.

Dunne darm

De wetenschappers hielden een experiment onder 190 proefpersonen die allemaal last hadden van PDS. De proefpersonen werden aan het begin opgedeeld in drie groepen. De eerste groep kreeg een capsule met pepermuntolie die werd vrijgelaten in de dunne darm. De tweede groep een capsule met pepermuntolie die los kwam in de dikke darm en de laatste groep kreeg een placebo. Uit de resultaten bleek dat de groep waarbij de pepermuntolie in de dunne darm werd vrijgelaten veel minder pijnklachten ervoer dan de andere groepen.

Lees ook

Dít kun je doen om maag-, darm en leverklachten te voorkomen

Geen wondermiddel

"Pepermuntolie is echter geen wondermiddel", nuanceert Maag-, Darm-, Leverarts dr. Daniel Keszthelyi. "Maar ons onderzoek laat wel zien dat het wel degelijk verlichting kan bieden. Daarnaast is het zonder recept verkrijgbaar en dus laagdrempelig." Hoewel de werking van het middel dus wetenschappelijk bewezen lijkt, wordt het nog niet toegevoegd aan de officiële lijst met goedgekeurde Europese geneesmiddelen (EMA). "Daarvoor was de onderzoeksgroep vermoedelijk te klein", zegt Keszthelyi.

Bron | Medical Facts, Maag- Lever, Darm Stichting

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden