null Beeld

Dit vertellen je voeten jou over je gezondheid

Dat je voeten na een lange dag op hakken pijn doen, is logisch. Maar de toestand van je voeten geeft ook aanwijzingen over je algemene gezondheid. Kijk dus af en toe even naar beneden voor een kleine check.

Van wintertenen tot krampen: het kan van alles betekenen.

Voeten en je gezondheid

Onze voeten hebben elke dag veel te lijden. Wie heeft er nou geen last van een blaar of harde eeltplekken? Sommige voetklachten kunnen echter wijzen op een onderliggende aandoening. Vijf dingen waar je op moet letten:

Koude voeten

Kun jij niet zonder je warme pantoffels of heb je altijd een extra paar sokken in de buurt? Dan is het mogelijk dat je last hebt van een traag werkende schildklier, een aandoening die veel voorkomt bij vrouwen boven de veertig. De schildklier regelt onder andere je lichaamstemperatuur en je metabolisme. Een andere oorzaak van koude voeten bij zowel mannen als vrouwen kan een minder goede doorbloeding zijn.

Gele teennagels

Als je dikke, gelige teennagels hebt, is de kans groot dat je last hebt van een schimmelinfectie. De schimmel kan er al jarenlang zitten, zonder dat je iets voelt. In zeldzame gevallen kunnen gele nagels ook een teken zijn van het gelenagelsyndroom. De oorzaak van het gelenagelsyndroom is onbekend. De aandoening gaat vaak samen met met ademhalingsproblemen en lymfeoedeem. Wanneer je last hebt van gele nagels, kun je het beste je huisarts of pedicure raadplegen.

Een vergrote grote teen

Is je grote teen plotseling veel groter dan normaal? Dan heb je last van jicht. Dat is een pijnlijke ontsteking die ontstaat als gevolg van te veel urinezuur. Jicht ontstaat doordat het teveel aan urinezuur bij lage lichaamstemperaturen vervormt tot een naaldachtige kristal. Dat uit zich het eerst in het koudste gedeelte van je lichaam: je grote teen. Je huisarts kan de oorzaken van de jicht vaststellen en aanpassingen in je dieet of medicatie voorschrijven.

Voetkrampen

Het overkomt ieder mens weleens: je wordt wakker, wilt je uitrekken en ineens... kramp! Kramp kan allerlei oorzaken hebben. Het is een plotselinge samentrekking van een spier en kan het gevolg zijn van lichaamsbeweging of uitdroging. Wanneer de voetkrampen vaak voorkomen, kunnen ze wijzen op een tekort aan calcium, kalium of magnesium. Zodra de spierkrampen of de spierpijn ook overdag voorkomen, of regelmatig zonder voorafgaande inspanning, kun je het beste even langs de huisarts gaan. De kramp kan dan een signaal zijn van een verstopt bloedvat.

Wintertenen

Wintertenen (ook wel bekend als de ziekte van Reynaud) zorgen ervoor dat je tenen (of vingers) eerst wit, dan blauw en uiteindelijk rood worden bij koud weer. De aandoening komt voornamelijk voor bij vrouwen die ouder zijn dan veertig. De tenen zijn gevoelloos en voelen koud aan wanneer je ze aanraakt. De opeenvolging van drie kleuren wordt veroorzaakt door een overreactie van de bloedvaten. In het algemeen zijn wintertenen onaangenaam, maar niet gevaarlijk. In bepaalde gevallen kunnen ze een signaal voor een onderliggende auto-immuunziekte zijn. Daarom is het belangrijk om toch even langs de huisarts te gaan.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Het Laatste Nieuws

Beeld | iStock

Meer lezen over de gezondheid van je voeten?

null Beeld

Margriet 05 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: alles over je voeten, de leukste hobby’s voor binnen, 7x zelfmaken (van vest tot tas), een interview met minister Carola Schouten, rondkomen met minder en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden