Dít vertellen deze 10 'poepsoorten' je over je gezondheid
Heel smakelijk is het niet, maar het blijkt best verstandig te zijn om af een toe eens in de toiletpot te kijken wanneer je net geweest bent. Je ontlasting kan namelijk heel veel zeggen over je gezondheid. We zetten de tien belangrijkste aandachtspunten voor je op een rijtje.
We leggen van deze tien ‘poepsoorten’ uit wat ze kunnen betekenen.
1. Een zachte en soepele, middel- tot donkerbruine drol
We beginnen met een gezonde drol. Een beetje onsmakelijk, maar experts beschrijven de textuur van gezonde poep als de kleur van melkchocolade, met de textuur van softijs. Ga je een tot drie keer per dag naar het toilet voor een number two en ziet je ontlasting er dan uit zoals hierboven beschreven? Dan hebben we goed nieuws: je stoelgang is hoogstwaarschijnlijk gezond.
2. Een harde, droge drol of losse, harde keutels
Is bovenstaande een duidelijke beschrijving van wat je ziet in de toiletpot? Dan probeert je ontlasting je te vertellen dat je last hebt van verstopping. Ja, zélfs als je gewoon geregeld naar het toilet gaat kun je obstipatie hebben. In de ideale situatie gaat je eten binnen 72 uur je maag en darmen door, waarna je het uitpoept. Wanneer je last hebt van harde, droge drollen of losse keuteltjes betekent dit dat het vaak wel een week geduurd heeft voor het naar buiten kwam.
Meestal komt dit door een tekort aan voedingsvezels of te veel stil zitten, maar ook een prikkelbare darm kan de oorzaak zijn. Probeer in ieder geval extra veel groenten, fruit en volkoren granen te eten, en weinig junkfood en suikers.
3. Dunne, losse en papperige ontlasting of diarree
Heb je geen drollen, maar ziet jouw ontlasting er meer uit als een bruine brei? Dan is het te snel je darmen doorgegaan, waardoor er geen mooie drollen gevormd zijn. Dat kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld stress, warmte, veranderingen in je dieet of een actieve dag. Als het vaker voorkomt, dan kan er iets anders aan de hand zijn. Dunne ontlasting komt bijvoorbeeld vaak voor bij coeliakie (glutenintolerantie), de ziekte van Crohn, het prikkelbare darmsyndroom of lactose-intolerantie. Het is dan ook verstandig een afspraak te maken bij de huisarts.
4. Stinkende poep
Oké; ontlasting ruikt eigenlijk nooit naar bloemetjes, maar als het écht stinkt, kan dat wel wat zeggen over je gezondheid. Als je veel zuivelproducten, eieren, vlees of kool gegeten hebt hoef je je niet meteen zorgen te maken om een sterke lucht; dan zijn het meestal de gassen die vrijkomen bij de verwerking die je ruikt. Maar als je erg stinkende poep hebt die ook nog eens dun of juist erg hard is, is het verstandig om een specialist op te zoeken. Dit kan namelijk wijzen op een bacteriële infectie, intolerantie of darmaandoening.
5. Groene ontlasting
Groene poep? Dan ben je waarschijnlijk heel gezond geweest en heb je méér dan genoeg groenten gegeten. Natuurlijke groene kleurstoffen, zoals in spinazie, kunnen ervoor zorgen dat je ontlasting groen kleurt. Ook ijzertabletten kunnen dit tot gevolg hebben. Maar als je groene ontlasting dun is en je het bijna niet op kunt houden, kan het wel wijzen op wat problemen met je gezondheid.
Het zou namelijk kunnen dat de bacterie clostridium difficile in je darmen een ontsteking veroorzaakt heeft en je daarom deze ontlasting hebt. Ga hiermee altijd naar de huisarts of huisartsenpost; het kan namelijk ernstig zijn wanneer dit niet snel genoeg behandeld wordt met antibiotica.
6. Een langwerpige, lintachtige drol
Is je drol in principe normaal, maar wel langwerpig en maar zo dik als een potlood? Ook dan is de kans groot dat je verstopping hebt. Daardoor kan de doorgang voor je ontlasting kleiner worden en ontstaan dus dit soort lintachtige drollen. Het kán ook een teken zijn van kanker in de anus of endeldarm, al is dat een stuk zeldzamer. Als je last blijft houden van deze soort ontlasting, is het slim om je gezondheid te laten controleren door een arts of specialist.
7. Witte of lichtbeige ontlasting
Witte ontlasting ziet er gek uit én zegt veel over je gezondheid. Deze kleur poep ontstaat meestal door de alvleesklier, gal of lever. De galkleurstof bilirubine, die normaal zorgt voor de bruine kleur van je poep, komt dan niet bij de darm. Witte ontlasting kan een keer voorkomen als je bepaalde medicatie slikt, bijvoorbeeld diarreeremmers, maar op de langere termijn is het meestal geen goed teken. Het kan bijvoorbeeld wijzen op galstenen, een aandoening aan de lever of alvleesklier en op darmaandoeningen.
8. Een drol die blijft drijven
Een drijvende drol kan verschillende oorzaken hebben. De kans is groot dat er te veel gas in je darmen zit. Dan kan bijvoorbeeld doordat je veel bonen, spruitjes of kool gegeten hebt, of omdat je te snel of te veel eet. Als je weet dat dat de oorzaak is, hoef je je verder geen zorgen te maken. Maar wanneer je regelmatig last hebt van drijvende ontlasting die ook nog eens vettig lijkt te zijn, kun je beter wel even langs de huisarts gaan. De kans is dan groot dat er vet in je ontlasting zit, wat kan wijzen op een allergie of infectie.
9. Oranje ontlasting
Misschien schrik je als je in de toiletpot oranje ontlasting ziet zitten, maar het betekent gelukkig niets ernstigs voor je gezondheid. Oranje poep ontstaat meestal door dat je veel producten met carotenoïde hebt gegeten. Deze biologische kleurstof zit onder andere in zoete aardappel, abrikozen en wortels, en kan dus zorgen voor deze andere kleur poep. Niets om je zorgen over te maken dus.
10. Bloed bij het poepen of zwarte ontlasting
Zie je rood in de toiletpot terwijl je geen rode bietjes op hebt? Dan is dat meestal geen goed teken. Onder andere een maagzweer, ernstige ontsteking in de darmen of darmkanker kunnen de veroorzaker zijn van bloederige poep; ernstige zaken die je het beste zo snel mogelijk kunt laten controleren. In sommige gevallen is de oorzaak minder heftig; zo kunnen ook aambeien voor wat bloed zorgen. Toch is het slim om snel een afspraak te maken bij je huisarts.
Zwarte poep kan ook wijzen op bloed in je ontlasting, al gaat het hier meestal om ouder bloed dat bijvoorbeeld vanuit de dunne darm of maag komt. Als je geen drop gegeten hebt en geen ijzertabletten inneemt, is ook dit een reden om zo snel mogelijk naar de arts te gaan.