Dit verandert er in de zorgverzekering voor 2023 Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Dit verandert in de zorgverzekering voor 2023

Begin september kwamen de eerste geruchten over de nieuwe zorgpremie al naar buiten. Zorgverzekeraar DSW lijkt deze nu te bevestigen: de premies gaan met bijna tien euro per maand fors omhoog. De zorgpremie is niet het enige wat volgend jaar verandert, ook deze dingen veranderen in de zorgverzekering.

Dat de zorgpremie stijgt is niet nieuw. Elk jaar is het afwachten wat de nieuwe, verhoogde premie wordt. Nu alles duurder wordt is het dan ook niet de vraag of de kosten voor de zorgverzekering stijgen, maar hoeveel deze stijgen. Zorgverzekeraar DSW is vaak de eerste die met het nieuwe tarief naar buiten komt, waarna andere zorgverzekeraars deze lijn ongeveer volgen. DSW verhoogt de premie voor de basisverzekering met 9,75 euro, waardoor het nieuwe maandbedrag 137,50 euro wordt. Op jaarbasis wordt de zorgverzekering 117 euro meer in 2023 ten opzichte van 2022.

Zorgtoeslag stijgt

Niet alleen de zorgpremie stijgt, ook de zorgtoeslag gaat omhoog. Deze toeslag is afhankelijk van je inkomen. Voor lagere inkomens wordt de stijging van de zorgpremie gecompenseerd. Tijdens Prinsjesdag werd bekendgemaakt dat de nieuwe zorgtoeslag met maximaal 514 euro stijgt voor eenpersoonshuishoudens en met 613 euro voor meerpersoonshuishoudens. Voor eenpersoonshuishoudens komt dat neer op een maximum van 1.850 euro op jaarbasis en 3.166 euro voor meerpersoonshuishoudens.

Geen korting collectieve zorgverzekering

Velen hebben een collectieve zorgverzekering, maar een belangrijk voordeel daarvan verdwijnt in 2023. Verzekeraars mogen namelijk geen korting meer geven op de basisverzekering, wat nu nog wel kan. Dat betekent niet dat de collectieve zorgverzekering helemaal verdwijnt. De korting wordt vanaf 2023 alleen nog gegeven op de aanvullende zorgverzekering.

Veranderingen in de zorgverzekering

Het basispakket van zorgverzekeraars is bij de meeste aanbieders hetzelfde, maar in 2023 verandert de inhoud wel weer iets. Zo wordt de vergoeding voor voetzorg uitgebreid en wordt bij obesitas het medicijn Saxenda vergoed.

Vitamine D wordt niet meer vergoed

De vergoeding van vitamine D via de zorgverzekering gaat verdwijnen. Dit betekent dat je dus zelf de kosten hiervoor moet betalen. Gebruik je alfacalcidol, calcitriol of dihydrotachysterol, dan hoef je je geen zorgen te maken. Deze vormen van vitamine D zijn geregistreerd voor andere aandoeningen dan een vitamine D-tekort en blijven dus wel vergoed door de verzekeraar.

Immunotherapie bij zeldzame vormen van kanker

Het medicijn nivolumab wordt wordt bij een zeldzame kankertumor van het type DMMR of MSI toegediend. Dit gebeurt in de vorm van immunotherapie en was tot nu toe niet verzekerd. Nu gebleken is dat deze behandeling bij 40 procent van de gevallen effectief is, is deze behandeling sinds juli 2022 toegevoegd aan de basisverzekering.

Andere veranderingen

Naast deze twee veranderingen zijn er nog meer dingen die in de nieuwe basisverzekering anders zullen zijn. Zo wordt de combinatietest, een bloedtest en nekplooimeting van het ongeboren kind niet langer vergoed. Hier komt de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) voor in de plaats. Deze wordt vergoed bij medische indicatie en hiervoor geldt geen eigen risico. Deze test kan ook uitgevoerd worden zonder medische indicatie, maar wordt dan niet vergoed. Ook de regeling over de vergoeding van paramedische herstelzorg voor coronapatiënten blijft in het basispakket. Deze regeling is verlengd en blijft lopen tot 1 augustus 2023. Wel is er een nieuwe voorwaarde: patiënten moeten bereid zijn om mee te doen aan een onderzoek naar de effecten van deze herstelzorg.

Bron | RTL Nieuws, Consumentenbond, Overstappen.nl

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Nynke KooyGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden