null Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Dít symptoom van de overgang wordt vaak niet herkend (maar kan wel heel vervelend zijn)

Als we vragen naar overgangsklachten, noemen de meeste van ons waarschijnlijk opvliegers, nachtelijk transpireren of misschien stemmingswisselingen op. Maar wist je dat hersenmist ook een veel voorkomend symptoom is van de overgang?

Het wordt vaak niet herkend en soms krijgen vrouwen zelfs een verkeerde diagnose door de ernst van dit symptoom. We vertellen je wat het precies is én wat je ertegen kunt doen.

Hersenmist

Wanneer je last hebt van hersenmist – ook wel bekend onder de Engelse term brain fog – voelt het een beetje alsof je hersenen als het waren ‘uitzoomen’. Alsof je er net niet helemaal bij bent, je reacties traag zijn en je voor je gevoel niet goed na kunt denken. Vergeetachtigheid, prikkelbaarheid, angstgevoelens, vermoeidheid en moeite met plannen horen onder andere ook allemaal bij hersenmist.

Hersenmist tijdens de overgang

Hersenmist kan verschillende oorzaken hebben. Zo komt het bijvoorbeeld vaak voor bij overmatige stress, een burn-out of een hoge bloeddruk. Ook wanneer je allergieën of een auto-immuunziekte hebt, is de kans op brain fog groter. Maar ook de overgang zorgt ervoor dat je een veel grotere kans hebt op hersenmist, terwijl veel mensen dit niet weten. “Ik heb zelfs patiënten gezien die de diagnose dementie of Alzheimer gekregen hadden, terwijl ze last hadden van hersenmist door de overgang”, vertelt neuroloog Gayatri Devi aan de website Prevention. De symptomen kunnen enorm heftig en mensen flink tot last zijn, vertelt Devi.

Lees ook:

Ken je de onbekende overgangsklacht atrofische vaginitis al?

Hormonale veranderingen

Dat sommige vrouwen tijdens de overgang te maken krijgen met hersenmist, heeft te maken met de veranderende hormonen. Voornamelijk oestrogeen speelt hier een rol, vertelt neuroloog Devi. In je hersenen zit de hippocampus, een klein stukje van het brein dat onder andere helpt bij nadenken, praten en je geheugen. De hippocampus wordt aangestuurd door allerlei stoffen, maar vooral door het hormoon oestrogeen, dat tijdens de overgang juist flink minder aangemaakt wordt. Tijdens de overgang krijgt de hippocampus dus minder oestrogeen, waardoor dat gevoel van hersenmist ontstaat. Je hersenen moeten wennen aan die lagere hoeveelheid, waardoor ze dus een tijdje wat minder goed functioneren. Gelukkig, zegt dokter Devi, verdwijnt hersenmist door de overgang meestal wel vanzelf weer.

Oplossingen hersenmist tijdens overgang

Meestal verdwijnt hersenmist door de overgang dus vanzelf weer, wanneer de hersenen gewend geraakt zijn aan de lagere levels van oestrogeen in het lijf. Maar helaas kan dat soms wel flink lang duren. Je hormoonlevels kunnen wel zeven tot tien jaar lang schommelen, voor je het einde van de overgang bereikt. Heb je veel last van hersenmist? Dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Hij of zij kan andere oorzaken (bijvoorbeeld een onderliggend vitaminetekort of beginnende dementie) onderzoeken en mogelijk uitsluiten. Samen kunnen jullie vervolgens kijken naar mogelijke oplossingen voor je hersenmist, zodat je de overgang makkelijker door kunt komen. Het kan bijvoorbeeld helpen om je levensstijl aan te passen, stressfactoren te verminderen of meer te slapen. In sommige gevallen kan hormoontherapie een oplossing bieden tegen hersenmist tijdens de overgang.

Meer lezen over de overgang?

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Red Online, Healthline, Prevention

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden