null Beeld

Dit speciale dieet kan klachten door endometriose verminderen

Voeding heeft enorm veel invloed op hoe we ons voelen, zowel op mentaal als fysiek vlak. Je eetpatroon aanpassen kan bij sommige lichamelijke klachten of aandoeningen dan ook heel wat verschil maken. Wist je bijvoorbeeld al dat een speciaal dieet de symptomen van endometriose kan verminderen?

We vertellen je meer over het zogenoemde endometriose-dieet, dat zeker niet makkelijk is.

Endometriose

Endometriose is een ziekte waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies ook buiten de baarmoeder voorkomt. Het zit dan bijvoorbeeld op de eierstokken, eileiders, de blaas of rondom de darmen. Dit slijmvlies wordt elke maand opgebouwd, en tijdens de menstruatie weer afgestoten. Daardoor kan extreme pijn ontstaan, net als bloedingen in de buikholte en verklevingen. Ook kan deze aandoening er voor zorgen dat een vrouw moeilijker zwanger kan raken. In Nederland hebben zo'n 400.000 vrouwen last van endometriose.

Behandeling

Ook chronische buikpijn, vermoeidheid, obstipatie, diarree en buikkrampen zijn veelgehoorde klachten bij endometriose. Het is een chronische aandoening die meestal lastig te behandelen is. Een combinatie van medicijnen en bekkenbodemtherapie verlicht vaak de symptomen iets. Soms kan met een kijkoperatie wat van het slijmvlies verwijderd worden, waardoor klachten ook verminderen. Maar ook voeding is enorm belangrijk voor mensen met endometriose en kan klachten sterk verminderen, zegt Margot Roggeveen tegen Women’s Health. Roggeveen was als diëtiste verbonden een het behandelteam Endometriose in Balans van het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag.

Lees ook: Onregelmatige cyclus? Dit zegt het over je gezondheid

Het endometriose-dieet

Door de juiste voeding kan volgens de diëtiste de hormoonhuishouding en energiebalans verbeteren, waardoor klachten kunnen verminderen. Maar een gemakkelijk dieet is het zeker niet, en het kost dan zeker ook wat doorzettingsvermogen om te starten. Er valt namelijk nogal wat af als je aan deze nieuwe lifestyle begint. Zo mag je geen kant-en-klaar voorverpakt voedsel eten, en moet je dus alles zelf gaan koken. Ook moet je koffie, suiker en alcohol in eerste instantie laten staan, net als melkproducten, soja, gluten en (rood) vlees.

Een omschakeling

Gelukkig blijft er nog wel voldoende over. Zo mag je bijvoorbeeld alle soorten groenten en fruit, maar ook granen waar geen gluten in zitten eten. Ook kun je rijst en aardappels eten, en zijn eieren ook wel toegestaan. Echt makkelijk is het niet, want ook volgens Roggeveen is het echt wel even schakelen voor de meeste vrouwen. Ze moeten leren focussen op wat ze wel kunnen eten, in plaats van op wat ze missen. Maar voor veel vrouwen met endometriose is het dieet echt wel de moeite waard: al binnen een paar weken merken ze minder buikpijnklachten en vermindert het opgezette gevoel. Altijd het proberen waard, zeker als het alternatief een zware hormoonbehandeling of kijkoperatie is.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Women's Health, Catharina Ziekenhuis, Nutritionist Resource

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden