null Beeld

Dít onschuldige symptoom kan wijzen op beginnende dementie

Heb jij ook weleens last van een licht gevoel in je hoofd bij het opstaan? Hoewel dit in de meeste gevallen niets hoeft te betekenen, kan het bij sommige mensen een voorbode zijn van dementie.

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de John Hopkins University in het Amerikaanse Maryland.

Lage bloeddruk

Een licht gevoel in je hoofd, duizeligheid of een pijnlijk gevoel in je nek: het zijn allemaal tekenen van een te lage bloeddruk in de hersenen. Zo’n plotselinge bloeddrukdaling nadat je bent opgestaan wordt ook wel ‘orthostatische hypotensie’ genoemd.

Herseninfarct

Mensen die hier op middelbare leeftijd last van hebben, zouden 1,5 keer meer kans hebben op het ontwikkelen van dementie. Ook hebben ze twee keer zo veel kans op het krijgen van een herseninfarct, dat kan ontstaan als de bloedtoevoer naar de hersenen wordt geblokkeerd door een bloedstolsel of bloedpropje.

Oorzaken

Maar hoe weet je of je orthostatische hypotensie hebt en dus kans op beginnende dementie? Volgens onderzoekers van de Amerikaanse universiteit horen symptomen als een licht gevoel in je hoofd, wazig zicht, duizeligheid, vermoeidheid en flauwvallen bij deze aandoening. Orthostatische hypotensie kan worden veroorzaakt door het ouder worden, door bloedarmoede, uitdroging en door bepaalde medicijnen zoals metablokkers.

Bron | dailymail.co.uk|

Beeld | iStock |

Ook interessant om te lezen

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden