Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít onderzoek toont waarom stress kan leiden tot hartklachten (en wat je eraan kunt doen)

Nederland behoort al jaren tot een van de meest gelukkige landen ter wereld. Maar ondanks dat wij over het algemeen gelukkig zijn, is het stressniveau de afgelopen jaren flink toegenomen. Uit onderzoek blijkt dat hartklachten en stress nauw met elkaar in verbinding staan, maar hoe herken je deze klachten en wat kun je aan hartklachten door stress doen?

Wat gebeurt er bij stress?

Iedereen voelt stress op verschillende manieren en reageert er weer anders op. Je lichaam maakt adrenaline aan, een hormoon dat tijdelijk je ademhaling en hartslag versnelt en je bloeddruk verhoogt. Je voelt je hierdoor ongerust, angstig of nerveus. Wanneer je blootgesteld wordt aan overmatige stress, dan kan het zorgen voor allerlei gezondheidsproblemen, waaronder hartklachten. En hart- en vaatziekten zijn wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak. Soms lopen mensen jarenlang met klachten die hartklachten veroorzaken zonder dat ze herkend worden, omdat ze niet weten hoe die klachten moeten voelen.

Symptomen door stress

Het is dus belangrijk om deze symptomen tijdig te herkennen. Stress kan van invloed zijn op factoren die het risico op hart- en vaatziekten verhogen: hoge bloeddruk, cholesterol, roken, te weinig beweging en te veel eten. Als reactie op stress kan je last krijgen van buikpijn, hoofdpijn, rugpijn, overmatig zweten, pijn op de borst, benauwdheid, minder energie, slapeloosheid en vergeetachtigheid. Daarom is het erg belangrijk om te weten wat je aan hartklachten door stress kunt doen.

Lees ook: Volg deze zes tips op om gezond te blijven in tijden van stress

Impact op immuunsysteem

"Uit de InterHeart-studie blijkt dat stress een belangrijk risicofactor is bij het ontstaan van een hartinfarct", laat prof. dr. Leonard Hofstra, cardioloog Amsterdam UMC weten. "Het directe mechanisme waardoor stress tot een hartinfarct kan leiden, is nog niet volledig opgehelderd. Wel weten we dat verhoogde bloedspiegels van het stresshormoon cortisol de kransslagaderen gevoeliger voor spasme maken", gaat hij verder. "Door samentrekking van de kransslagaderen kan pijn op de borst ontstaan en dit kan in extreme gevallen zelfs een hartinfarct veroorzaken." Ook heeft stress impact op het immuunsysteem, waardoor 'je te maken kunt krijgen met allergische huidziekten en astma'.

Mannen vs vrouwen

Uit een onderzoek door Volksgezondheid en Zorg blijkt dat bijna twee keer zoveel vrouwen als mannen kampen met overspannenheid, veroorzaakt door stress. In 2019 kregen ongeveer 254.400 personen de diagnose overspannenheid bij de huisarts, waarvan 84.800 mannen en 169.700 vrouwen. De onderliggende oorzaak voor pijn op de borst bij mannen en vrouwen is ook anders. Bij vrouwen is vaak spasme van de kransslagaderen de oorzaak van verminderde doorbloeding van het hart. Terwijl bij mannen de oorzaak meestal dichtslibbing van kransslagaderen is.

Lees ook: Déze lichamelijke klachten kunnen wijzen op stress (en dit kun je daaraan doen)

Een beetje hulp nodig?

Maar wat kun je nou doen om gezond te blijven? Volg deze zes tips op omje innerlijke rust te bewaren en gezond te blijven in tijden van stress.

Margriet 46 ligt nu in de winkels! Met daarin een interview met presentator Frits Sissing, tips om de beste bril voor jouw gezichtsvorm te vinden, alles over de stad Wales, cijfers, feiten en tips over de overgang, de lekkerste Indiase gerechten en nog véél meer. Haal 'm snel in huis of bestel deze Margriet online zonder verzendkosten.

null Beeld

Bron | Volksgezondheidenzorg.info, De Telegraaf

(opent in een nieuwe tab)" href="https://www.goedgevoel.be/artikel/happy-healthy/wetenschappelijk-bewezen-mensen-die-hun-bed-opmaken-zijn-gelukkiger-en-hebben-meer-seks" target="_blank" rel="noreferrer noopener">

Beeld I Getty Images

Inge DalGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden