Dít onderzoek laat zien waarom mensen met overgewicht vaker met corona op de IC belanden Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít onderzoek laat zien waarom mensen met overgewicht vaker met corona op de IC belanden

Onderzoekers hebben ontdekt dat het coronavirus óók vetcellen in ons lichaam kan infecteren en bepaalde immuuncellen in ons vetweefsel. Dit zou dus de oorzaak kunnen zijn waarom mensen met overgewicht vaker heftige symptomen hebben en met corona op de IC belanden.

Experimenten met het vetweefsel

Onderzoekers van de universiteit van Stanford deden samen met collega’s uit Duitsland en Zwitserland experimenten met het vetweefsel van patiënten die een gewichtsoperatie ondergingen. Ze wilden zien of het vetweefsel besmet kon worden met het coronavirus. Ook bekeken ze de reactie hierop van bepaalde celtypes. Wat bleek: met de vetcellen zelf gebeurde er niet heel veel, maar bepaalde immuuncellen in het vetweefsel konden geïnfecteerd worden en zorgden voor een heftige ontsteking. Ook keken de onderzoekers naar overleden coronapatiënten met overgewicht. Ze ontdekten veel virus in het vet rond de organen.

Lees ook: Ziekenhuizen worstelen met corona-ontkenners: ‘Zelfs als je ze omkeert op hun buik voor de beademing, blijven ze ontkennen’

Hevige immuunreactie

Volgens de onderzoekers van de nieuwe studie zou geïnfecteerd vetweefsel zelfs een rol kunnen spelen in de ontwikkeling van langdurige Covid, waarbij patiënten maanden na hun besmetting nog last hebben van bepaalde symptomen, zoals vermoeidheid. Hoe meer vetweefsel iemand heeft, hoe meer plaats er is voor het coronavirus. En hoe meer kansen het virus heeft om een hevige immuunreactie uit te lokken blijkt.

Vet als reservoir gebruiken

Volgens de onderzoekers kan het coronavirus het verdedigingsmechanisme van onze vetcellen ontwijken en het vet als reservoir gebruiken, net als bijvoorbeeld het hiv- en griepvirus dat doen. Het zou volgens het onderzoek ook interessant zijn om nieuwe behandelingen te ontwikkelen die zich puur focussen op lichaamsvet.

Lees ook: Nieuw onderzoek: een tekort aan déze voedingsmiddelen vergroot kans op ernstige coronaklachten

Nieuwe variant

Met de komst van de nieuwe Omikron-variant van het coronavirus is het voor iedereen weer even onzeker wat de gevolgen zijn. Hoe goed werken de huidige vaccins tegen deze nieuwe mutatie? Uit de eerste onderzoeken van farmaceut Pfizer/BioNTech komt duidelijkheid over de bescherming van hun vaccin tegen de Omikron-variant: drie prikken zouden voor genoeg afweer zorgen. Lees hier voor het hele artikel.

Bron | HLN, Welingelichte Kringen
Beeld | Getty Images

RedactieGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden