Margriet logo
null Beeld

Dit natuurlijke middeltje werkt het allerbest tegen muggen

Ook zo'n last van muggen? Volgens muggenexpert Bart Knols bestaat er een anti-muggenmiddeltje dat net zo goed werkt als DEET.

En nee, dat is geen citronella. Maar het is wél puur natuur en gewoon te koop bij de drogist.

Is DEET schadelijk?

DEET is bewezen effectief tegen muggen, maar het chemische goedje heeft ook nadelen. Bij te kwistig gebruik kan er te veel van de werkzame stof in je bloedbaan terechtkomen, wat schadelijk kan zijn voor je zenuwstelsel. "Daar hoef je niet meteen van in paniek te raken", stelt Bart Knols, medisch entomoloog en schrijver van het boek Mug, ons gerust. "DEET wordt overal ter wereld gebruikt en het komt maar zeer zelden voor dat het misgaat. Die paar weken per jaar dat wij het echt nodig hebben, kun je het gewoon opsmeren. Maar je kunt het beter niet maanden achter elkaar dag in, dag uit in hoge concentratie (meer dan dertig procent DEET, red.) gebruiken."

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

DEET-resistente muggen

Ander nadeel is dat het spul plastic oplost. Het kan dus je zonnebril en - als je het op je handen hebt - je camera aanvreten. Maar veel verontrustender is dat er in Amerika inmiddels DEET-resistente muggen zijn gesignaleerd. Hierdoor kunnen de bloedzuigers gemakkelijker ernstige ziektes, zoals het zika-virus, verspreiden.

Net zo goed: lemon-eucalyptusolie

Het is dus de hoogste tijd om ander grof geschut in te zetten. En het goede nieuws is dat dat al bestaat. Het is puur natuur, je kunt het zo vaak opsmeren als je wilt en bij veel mensen werkt het zelfs nog langer dan DEET: anti-insectmiddelen met lemon-eucalyptusolie. "Ik gebruik het zelf ook," aldus Knols, die zegt dat de olie muggen tot wel acht uur op afstand houdt. "We hebben het getest en bij sommige proefpersonen hield de werking zelfs tot wel tien uur aan."

Geen gewone olie

Overigens heeft het geen zin om gewone lemon-eucalyptusolie te gebruiken. Deze bevat te weinig van de werkzame stof citriodiol, waar muggen zo van gruwelen. Gelukkig kunnen we het juiste product wel gewoon bij de drogist kopen, al is de keuze beperkt. Volgens Knols bestaat er tot nu toe eigenlijk maar één goed middel met lemon-eucalyptusolie dat zowel muggen áls teken van je lijf houdt, en dat is de Anti-insect Natural-lijn van Care Plus. Wel ietsjes duurder dan DEET, maar je zonnebril blijft heel.

Nieuw product

Raak trouwens niet in de war door wat er op de verpakking staat. Er staat dat de olie tot (slechts) zes uur werkzaam is, maar dat is de maximale duur die de producent mag vermelden. "In werkelijkheid werkt het net zo lang als DEET", aldus de medisch entomoloog. Lemon-eucalyptusolie is als anti-muggenmiddel echter relatief nieuw, vandaar. "Kwestie van indekken."

Citronella en lavendel werken niet echt

Van andere natuurlijke geurtjes, zoals citronella en lavendel, en de olie hiervan, is ook bekend dat muggen er niet dol op zijn. "Maar deze werken maar heel kort", weet de muggenexpert. "Dan blijf je smeren." Proefpersonen in het tv-programma Radar die in 2010 een aantal producten met citronella testten, werden ook net zo vaak geprikt als anders. Een verstuiver met het goedje bracht muggen wel even aan het twijfelen. Maar na een paar seconden waren ze gewend aan de geur en sloegen ze alsnog toe.

Waarom zoemen muggen eigenlijk?

Gek word je ervan! Maar waarom zoemen die beesten eigenlijk? En waarom jeukt een muggenbult zo? Deze video legt het nog een keertje uit:

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden