null Beeld

Dit moet je weten voordat je naar de fish spa gaat (‘knabbelvisjes’)

Mensen met eczeem en hardnekkige eelt zouden er baat bij kunnen hebben: de fish spa. Maar laat je wel even goed informeren voordat je met je voeten in een bak vol hongerige knabbelvisjes gaat zitten. 

In steeds meer spa's kun je terecht voor een voetenbehandeling met garra-rufavisjes, ook wel de doktersvis of knaag- of knabbelvis genoemd. De visjes knabbelen en sabbelen de dode huidcellen en huidschilfers van de opperhuid van je voet, wat een heilzaam en ontspannend effect zou hebben.

Tenen geamputeerd na behandeling met knabbelvisjes

Maar voor de 29-jarige Victoria Curthoys uit Australië was de ontspannende fish spa-behandeling tijdens haar vakantie in Thailand minder relaxed. Ze liep er namelijk een gevaarlijke bacterie bij op, eentje die het bot opeet, waardoor de grote teen aan haar rechtervoet letterlijk werd weg gegeten en ze zich erg ziek voelde. Pas na een jaar ontdekten de artsen in Australië de oorzaak van de gruwelijke infectie, schrijft The Sun. Uiteindelijk moesten alle vijf tenen aan haar rechtervoet een voor een worden geamputeerd.

'De fish spa oogde erg schoon'

"De fish spa oogde erg schoon, achteraf bleek hoe fout ik dat inschatte,” vertelt Victoria, die al eerder pech had met haar rechtervoet. Op haar zeventiende – vier jaar voor de behandeling met de knabbelvisjes in Thailand – was de helft van haar grote teen al geamputeerd nadat ze in glas was gestapt en ze ongemerkt met een infectie bleef rondlopen. Tegen de tijd dat ze doorhad wat er aan de hand was, was het bot al aangetast en moesten artsen de helft van haar grote teen amputeren. Vier jaar later waren dus de andere helft van haar grote teen én haar vier andere tenen aan de beurt.

RIVM: risico 'verwaarloosbaar' voor gezonde mensen

Het komt vaker voor dat mensen een infectie oplopen in de fish spa. Dit komt doordat het water niet, zoals in normale situaties, met chloor kan worden gereinigd, omdat de visjes dan doodgaan. Hierdoor kunnen er ziekmakende bacteriën in het water blijven zitten en kun je een infectie oplopen. Toch zijn de risico's hiervan voor gezonde mensen 'verwaarloosbaar', aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het instituut deed onderzoek naar de risico's van baden met garra rufa en kwam tot de volgende conclusie: "Uit ons onderzoek blijkt dat het infectierisico van het gebruik van garra-rufabaden voor gezonde personen met een intacte huid en zonder ernstige ziekte verwaarloosbaar is. Mensen met onderliggend lijden of een verminderde weerstand wordt ontraden garra-rufabaden te gebruiken."

Ga je dus binnenkort een dagje ontspannen in de fish spa? Doe dat dan liever alleen als je fit bent en niet, zoals Victoria, kwetsbare voeten hebt.

Bron | Metronieuws

Foto | iStock

Foto | iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden