Margriet logo
Slaapmasker met klokje. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Dit moet je weten over slapen met een slaapmasker op

Lig je net zo lekker te slapen, word je wakker van het licht dat je kamer in komt schijnen. De kans bestaat dat dit je weleens is overkomen. Of het nou thuis is, of op vakantie. Waar de één niet anders gewend is, wordt de ander bij het minste of geringste licht wakker. Werkt het dan om een slaapmasker op te doen, en zo ja: hoe gebruik je zo’n tool? Slaapexpert Alies Coster legt het uit.

Biologische klok

Om te begrijpen dat we in de zomer meer energie hebben en makkelijker (of eerder) wakker worden, is het handig om te weten dat je een biologische klok hebt die werkt op licht en donker. Wanneer het gaat schemeren weet je lichaam dat het tijd is om te gaan slapen. En signaleren je ogen daglicht? Dan krijg je een seintje van je hersenen dat het ochtend is en tijd is om op te staan. Licht dat door je gordijnen komt schijnen kan er al voor zorgen dat je wakker wordt, zelfs wanneer je je ogen dicht hebt. Als dat zomers al om 5 uur ’s ochtends is, kan dat best lastig zijn!

Welk slaapmasker is het beste?

Hoewel de een gevoeliger is voor (dag)licht dan de ander, slaap je langer en dieper wanneer het goed donker is op je slaapkamer. Goede, verduisterende gordijnen zijn een manier om het donker te houden op je slaapkamer. Een combinatie van rolgordijn en gordijnen helpt om lichtkiertjes zoveel mogelijk te voorkomen. Gordijnen kunnen alleen best duur zijn, zeker wanneer ze van kwaliteit zijn. Een slaapmasker kan daarom een mooie oplossing zijn om het toch donker te houden in de nacht.

Als je een slaapmasker wil aanschaffen, kan het best zo zijn dat je er een aantal probeert voordat je de juiste hebt gevonden. Zo’n masker moet namelijk lekker zitten. Als het teveel drukt, krijg je er bijvoorbeeld hoofdpijn van, maar als het te los zit valt hij af. Een slaapmasker met klittenband sluiting kan je precies op maat afstellen. Tenslotte moet een slaapmasker je hele ogen bedekken, anders komt er alsnog licht door. Was het masker regelmatig of vervang het op tijd voor de nodige hygiëne. Vind je het slapen met een slaapmasker niet prettig? Het kan best even wennen zijn. Als je een masker vindt dat fijn zit en je jezelf de tijd gunt, zou het zomaar eens kunnen dat je over een tijdje niet meer zonder wil.

Conclusie over slapen met slaapmasker

Het is de moeite waard om verduisterende gordijnen of een slaapmasker te proberen, ook als je denkt dat je al goed slaapt met het nodige licht in je kamer. Donkerte helpt je namelijk om langer en dieper te slapen. Kies een slaapmasker dat voor jou fijn aanvoelt. Ook het uiterlijk kan hierbij een rol spelen, maar belangrijker is dat het goed zit. Slaap lekker vanavond!

Over psycholoog en slaapexpert Alies Coster

alies coster header paspoortje Beeld redactie
Beeld redactie

Uitgerust, productief en energiek je dag door? Psycholoog en slaapexpert Alies Coster schrijft voor Margriet en is eigenaar van Sucsleep. Ze helpt anderen aan een fijne nachtrust, door middel van workshops en online trainingen. Via haar Instagrampagina inspireert zij je over slaap, rust en je mindset hierin. Plan een gratis kennismakingsgesprek in met slaapexpert Alies Coster, om te kijken of coaching iets is dat jou zou helpen.

Wist je dat we ongeveer een derde van ons leven slapend doorbrengen? Het is dan ook niet verrassend dat slapen een populair onderwerp is. We vertellen je alles wat je erover moet weten.

Alies CosterGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden