null Beeld

Dít moet je weten over het innemen van pijnstillers op een lege maag

Als je je niet goed voelt, minder eetlust hebt of moet overgeven, is een pijnstiller het laatste waar je aan denkt. Als je dan toch een pijnstiller wilt nemen, vraag je je misschien wel af of dat wel kan op een lege maag. En werken pijnstillers eigenlijk wel als je ze inneemt op een lege maag?

Dít moet je weten bij het slikken van pijnstillers.

Verschil in medicijnen

Er zijn verschillende soorten pijnstillers beschikbaar. Toch is het van belang altijd de bijsluiter te lezen en rekening te houden met het geadviseerde innamemoment. Veel medicijnen moet je namelijk tijdens of na de maaltijd innemen. Maar als je je niet lekker voelt en misschien wel moet overgeven, zou je liever een pijnstiller op de lege maag willen innemen. Of dit ook daadwerkelijk schadelijk is hangt af van de bestanddelen die door het lichaam worden opgenomen en of er een risico bestaat op maag- en darmklachten.

Lees ook:

Ibuprofen of toch paracetamol: wanneer gebruik je welke pijnstiller?

Maaltijden en medicijngebruik

Hoogleraar voeding en farmacologie Renger Witkamp vertelt aan de Volkskrant dat als de pillen die we slikken aankomen in de maag, deze soms goed maar ook soms slecht kunnen uitpakken wat betreft de werkzame stoffen die in de pillen zitten. De maag is een zure omgeving, hij kneedt de pillen samen met het voedsel. Als je medicijnen slikt op een lege maag, lopen deze effecten mis. Op een nuchtere maag komt het medicijn sneller in de darmen terecht en komt het in sommige gevallen helemaal niet in het bloed. Hierdoor verliest het zijn werkzame stof.

Lees ook:

Moeite met medicijnen slikken? Deze tips helpen

Pijnstillers op een lege maag

Bij pijnklachten, koorts en ontstekingen grijpen we vaak naar een ibuprofen. Ibuprofen kan vervelende maag- en darmklachten veroorzaken, waardoor het - als je hier gevoelig voor bent - niet verstandig is om dit op een lege maag te slikken. Om te voorkomen dat er irritatie, bloedingen of maagzweren ontstaan kun je een ibuprofen beter met of na een glas melk innemen als je bijvoorbeeld niets kunt eten.

Als je ziek bent en moet overgeven waardoor je niet goed kunt eten, kun je het beste een paracetamol nemen. Paracetamol heeft een pijnstillende en koortsverlagende werking. Dit medicijn heeft geen effect op je maag of darmen en werkt snel als je het inneemt op een lege maag.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Mens en Gezondheid, de Volkskrant, AD

Beeld | iStock

null Beeld

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Tanja van Kempen

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden