Dit moet je weten over het gebruik en de bijwerkingen van ibuprofen
Gebruik jij weleens ibuprofen? Dan is het belangrijk om te weten waarvoor, wanneer en hoe vaak je het kunt gebruiken. Ibuprofen kan namelijk vervelende bijwerkingen hebben, voor bepaalde mensen in het bijzonder.
Een huisarts legt ons uit waar je op moet letten bij het gebruik van ibuprofen.
NSAID's
Ibuprofen behoort tot de groep NSAID's. Dit zijn pijnstillers die ook een ontstekingsremmende werking hebben. Ze kunnen dus worden voorgeschreven bij pijn maar ook bij een ontsteking, zoals jicht. Diclofenac en naproxen zijn ook NSAID's. Dit soort pijnstillers kunnen specifieke bijwerkingen geven, zoals maagklachten en maagbeschadigingen. Daarom moet je er extra mee oppassen.
Bijwerkingen ibuprofen
Je merkt bijwerkingen van ibuprofen als het goed is makkelijk op. Denk bijvoorbeeld aan diarree, buikpijn, misselijkheid en hoofdpijn na inname van ibuprofen. Als je die bijwerkingen ervaart, is het verstandig om (in overleg met je huisarts) een andere pijnstiller te gebruiken.
Lees ook:
Waarom ibuprofen roze van kleur is
Hoeveel ibuprofen mag je slikken?
Ibuprofen slik je het best tijdens of direct na het eten, omdat het op een lege maag de maagwand kan aantasten. Gebruik nooit een hogere dosis ibuprofen dan in de bijsluiter of door je huisarts of apotheek wordt aangegeven. Anders loop je veel meer risico op de bijwerkingen. Gebruik om diezelfde reden ibuprofen ook niet in combinatie met een andere NSAID. Ga daarbij het liefst eerst voor de ibuprofen met het laagste aantal milligram. Werkt die niet goed, dan kun je (op voorschrift van je huisarts) voor een hogere concentratie gaan. Voor de ibuprofen van 200 milligram geldt een maximale dosering van zes tabletten per dag. Maar hoe minder, hoe beter. En verspreid deze over de dag.
Wie kan ibuprofen beter niet nemen?
Ibuprofen is in principe voor iedereen makkelijk te krijgen in de supermarkt en drogist. Maar vanwege de mogelijke bijwerkingen, is het voor sommige mensen niet verstandig om ibuprofen te nemen. "Ten eerste schrijf ik ibuprofen alleen voor aan volwassenen en bij uitzondering aan kinderen", vertelt huisarts Rutger Verhoeff ons. "Uit onderzoek is namelijk gebleken dat ibuprofen bij kinderen eerder nierfunctiestoornissen kan veroorzaken."
Ook mensen met maagklachten en mensen die een maagzweer, maagbloeding, beroerte, ernstig hartfalen of een leverfunctiestoornis hebben (gehad), kunnen ibuprofen beter niet gebruiken. Net als zwangere vrouwen. "Ook raad ik mensen die een verhoogde neiging tot bloedingen hebben ibuprofen af. Net als bij ernstige uitdroging of in combinatie met antistollingsmedicatie."
Lees ook:
Handig: zó zorg je ervoor dat pijnstillers sneller werken
Allergisch voor ibuprofen
Je kunt ook een allergie voor NSAID's hebben. Als dit zo is, merk je dit minuten of uren na inname van bijvoorbeeld ibuprofen. "Je krijgt last van benauwdheid, galbulten, een opgezwollen tong, opgezwollen lippen, een piepende ademhaling of duizeligheid", omschrijft Verhoeff. Dus ervaar je een van deze klachten na inname van ibuprofen, of krijg je zelfs een anafylactische shock? Bel dan direct je huisarts.
Alternatief voor ibuprofen
Wat als je dus bijwerkingen krijgt, het niet genoeg werkt of je zelfs een allergie voor ibuprofen blijkt te hebben? Dan kun je het best voor een andere pijnstiller gaan. "Een goed alternatief kan paracetamol zijn, met of zonder codeïne. Of tramadol", aldus Verhoeff. Overleg hierover met je huisarts.
Bron | thuisarts.nl
Beeld | Getty
Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.