null Beeld

Dit moet je weten over het bewaren van kliekjes in de koelkast

Iedereen kookt wel eens te veel eten. De restjes belanden vervolgens in de koelkast. Maar hoelang kun je deze kliekjes hier eigenlijk laten staan?

Volgens Heidy den Besten, levensmiddelenmicrobioloog en universitair hoofddocent bij Wageningen Universiteit, heb je op jaarbasis een kans van één op zes om ziek te worden van voedsel.

Rauwe groenten

Volgens de voedingsexpert is het van belang om goed op te letten met restjes eten om diarree, overgeven en infecties te voorkomen. Zo bederven rauwe groenten, zoals een restje sla of bloemkool, bijvoobeeld heel snel. "Dat kun je vaak met het oog ook wel zien. Sla gaat hangen of wordt een beetje slijmerig en op bloemkool groeit bijvoorbeeld schimmel."

Beste plek en temperatuur

Om te voorkomen dat je voedsel onnodig weggooit, is het belangrijk dat je de koelkast op de juiste wijze indeelt. Let hierbij goed op de houdbaarheidsdatum. Het midden van de koelkast is vaak ook de koelste plek. Door hier je restjes te bewaren, blijven ze het langst goed. Laat wel eerst het eten afkoelen voordat je het in de koelkast plaatst, anders kunnen ook de voedingsmiddelen eromheen bederven. De temperatuur van de koelkast is ideaal bij 4°C, want bij deze temperatuur groeien bacteriën en schimmels nauwelijks.

Houdbaarheidsdatum vs te-gebruiken-tot-datum

Het is belangrijk om hier het verschil tussen te weten. Staat er een THT-datum (‘tenminste houdbaar tot’) dan kan het product na de datum vaak nog wel gegeten worden, maar kan de kwaliteit wat minder zijn. Bij een TGT-datum (‘te gebruiken tot’) mag het product na de datum niet meer worden gegeten. Gebruik daarom altijd je neus en ogen om te bepalen of je iets wel of niet kunt eten.

Wat bewaar je in de koelkast?

Twijfel je over wat je nou wel of niet in de koelkast moet bewaren? Hier volgt een overzicht:

Groenten

Verse groente bewaar je in de koelkast. Dit geldt alleen niet voor vruchtgroenten. Die kun je het beste buiten de koelkast bewaren, omdat ze anders juist eerder bederven. Denk aan courgette, aubergine, tomaat, paprika, avocado en komkommer. Ook tomaten bewaar je buiten de koelkast, want zo komen ze beter op smaak. Bewaar de verse groente bij voorkeur in de groentelade. Daar is de temperatuur wat hoger en worden ze niet ‘beschadigd’ door de kou.

Fruit

Veel fruit kun je in de koelkast bewaren. Alleen tropische vruchten bewaar je buiten de koelkast, omdat ze niet goed tegen de kou kunnen. Denk aan mango, ananas, kiwi en banaan. Zacht fruit hoort in de koelkast, maar is niet lang houdbaar. Door ze op een papieren zak te leggen, blijven ze het langst goed.

Zuivel

Yoghurt en melk zijn niet lang houdbaar. Zorg daarom dat je hiervan nooit te veel koopt en dat je goed let op de TGT-datum, zodat je niets hoeft weg te gooien. Kaas blijft ongeveer twee weken goed als je het in papier verpakt.

Vlees

Bij vlees is het ook belangrijk om de TGT-datum in de gaten te houden. Is die datum verstreken, gooi het product dan weg.

Vis

Verse vis kun je het beste meteen opeten. Voorverpakte vis is langer houdbaar, maar let ook hierbij goed op de houdbaarheidsdatum.

Eieren

Eieren horen thuis in de koelkast. Hier is de temperatuur stabiel en het is er goed koud. Eieren kunnen namelijk slecht tegen vocht en temperatuurschommelingen.

Lees ook: deze producten bewaar je níet in de koelkast

Bewaarwijzer

En hoe zit het met al die sauzen, potten met zuur en boter? Hoelang kun je die producten bewaren? Bekijk snel deze bewaarwijzer van het Voedingscentrum. Hier zie je ook goed op welke plek in de koelkast (of vriezer) je je producten het beste kunt bewaren.

null Beeld

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Voedingscentrum | NU.nl

Beeld | iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden