Margriet logo
Dit moet je weten over een gescheurd trommelvlies Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit moet je weten over een gescheurd trommelvlies

Je hebt er waarschijnlijk weleens van gehoord: een gescheurd trommelvlies. Het trommelvlies is een belangrijk instrument dat je helpt bij het horen. Maar als hier een scheur of gat in zit, kun je last krijgen van vervelende klachten. Dit is hoe een gescheurd trommelvlies ontstaat en hoe je merkt dat deze kapot is.

En, ook niet onbelangrijk: we vertellen wat je ertegen kunt doen.

Wat is een gescheurd trommelvlies?

Het trommelvlies zit in je oor, tussen je uitwendige gehoorgang en de binnenkant van je oor: het middenoor. Dit dunne vliesje heeft een belangrijke functie: enerzijds geeft het geluiden door, anderzijds houdt het lucht en vloeistoffen tegen. Maar als je trommelvlies scheurt, bijvoorbeeld doordat je een klap op je oor krijgt of een middenoorontsteking (gehad) hebt, valt die bescherming weg. Dan hebben vocht, bacteriën en virussen vrij baan naar het middenoor.

Hoe kan het trommelvlies scheuren?

Er zijn verschillende oorzaken voor een gescheurd trommelvlies. Zoals we hierboven al noemden kan het komen door een middenoorontsteking. Deze zorgt namelijk voor extra druk op het trommelvlies, waardoor deze bol gaat staan en kan scheuren. Andere oorzaken voor een gescheurd trommelvlies zijn:

  • Een harde knal of ontploffing dichtbij je oor. Denk bijvoorbeeld aan vuurwerk.
  • Druk op het oor. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan tijdens het (diepzee)duiken of soms ook in het vliegtuig. Ben je verkouden en ga je dan duiken of vliegen? Dan is de kans groter dat je hier last van krijgt.
  • Een harde klap op het oor.
  • Een voorwerp dat te diep in het oor gestoken is. Dit kan bijvoorbeeld een wattenstaafje of haarspeld zijn. Pas dus ook altijd op met deze voorwerpen en steek ze vooral niet te ver in je oor.
  • Een val met het oor op het water.

Symptomen bij een gescheurd trommelvlies

Vooral op het moment dat het trommelvlies scheurt en net daarna kan het flink pijn doen. Soms houdt dat een paar uur aan, waarna het voor bijna geen pijnklachten meer zorgt. Toch betekent dat niet dat je geen andere symptomen kunt hebben van een gescheurd trommelvlies.

  • Je kunt minder horen bij een gescheurd trommelvlies. Dit is vooral afhankelijk van de grootte van de scheur. Zit er een klein scheurtje in het trommelvlies? Dan blijf je vaak gewoon goed horen.
  • Er kan vocht uit je oor komen. Dit kan zowel helder vocht zijn, als pus of bloederig vocht. De kans dat dit gebeurt is vooral aanwezig als je een middenoorontsteking hebt, dat wordt ook wel een loopoor genoemd.
  • Je kunt last hebben van oorsuizen (tinnitus). Deze fluitende toon in je oor merk je met name als je je neus snuit of niest.
  • Je kunt last krijgen van duizeligheid.

Een gescheurd trommelvlies herkennen

Omdat de pijn maar tijdelijk is en je daarna vooral andere onduidelijke klachten krijgt, kan het lastig zijn om een gescheurd trommelvlies te herkennen. Je kunt ook moeilijk zelf zien of er een scheurtje in zit. De huisarts kan daarentegen wel in je oor kijken, met een loep met een lampje. Hiermee kan hij of zij zien of er een scheurtje in het trommelvlies zit.

Wat moet ik doen als mijn trommelvlies gescheurd is?

Er zijn verschillende dingen om rekening mee te houden als je trommelvlies scheurt. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat er niet te veel water in je oor komt, dit kan namelijk voor duizeligheid zorgen. Maar dat betekent niet dat je helemaal niet meer kunt douchen of zwemmen. Zorg er tijdens dat laatste alleen voor dat je je hoofd boven water houdt. Was je van plan om te gaan duiken? Dan kan het verstandig zijn om dat even uit te stellen. Dit wordt namelijk afgeraden.

Het is ook belangrijk om druk op je trommelvlies te vermijden. Stel die vliegreis dus een uit en knijp je neus niet dicht als je voelt dat je moet niezen. Ook je neus hard snuiten is niet verstandig, net als het tillen van zware dingen en hard persen.

Hoe nu verder?

Nu je weet dat je een scheurtje in je trommelvlies hebt, wil je waarschijnlijk weten hoe je hier zo snel mogelijk weer vanaf komt. Goed nieuws: dit gaat meestal vanzelf over binnen twee maanden. Je gehoor komt dan langzaam terug. Heeft de huisarts het scheurtje gesignaleerd? Dan moet je waarschijnlijk na twee of drie maanden even langs voor een controle.

Als het gat groter is, is de kans dat het vanzelf heelt wel een stuk kleiner. Dan wordt je doorverwezen naar de kno-arts, waar gekeken wordt of het gat gedicht kan worden met een myringoplastiek (een kleine operatie). Ook als het scheurtje of gat ontstaan is door met een voorwerp in het oor te steken, moet je naar de kno-arts. De kans dat je gehoorbeentjes dan beschadigd zijn is groter, net als de kans op een infectie.

Bron | Thuisarts, Beter Horen, Flevoziekenhuis

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden