Dit wil je weten over een bloeduitstorting in het oog Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Dit moet je weten over een bloeduitstorting in het oog

Van het ene op het andere moment kun je er last van krijgen: een gesprongen ader in je oog. Plotseling zie je een felrode vlek ontstaan in je oogwit, zonder precies te weten waar dit vandaan komt. Zo’n bloeduitstorting in het oog kan geen kwaad en doet geen pijn.

Het kan even schrikken zijn als je wakker wordt met een felrode vlek in je oog, maar gelukkig is een bloeduitstorting in je oog onschuldig.

Oorzaak van een bloeduitstorting in het oog

Een gesprongen bloedvat in het oog ontstaat vaak plotseling, het is dan ook lastig om te zeggen wat de precieze oorzaak is. Een bloeduitstorting in het oog kan dan ook iedereen overkomen, maar het is wel zo dat ouderen er vaker last van hebben. Dit komt doordat hun bloedvaten kwetsbaarder zijn.

Een gesprongen bloedvat in het oog kun je het best vergelijken met een blauwe plek op de huid. In de bovenste laag van de huid zitten veel bloedvaten en dat is bij het oog niet anders. Wanneer er sprake is van een ongeval of drukverhoging, denk aan persen, hoesten of braken, kan zo’n bloedvaatje in het oog kapot gaan. De felrode vlek die je in het oog ziet, ontstaat dan doordat er een beetje bloed uit dit bloedvat loopt en in de buitenste laag van het oog terechtkomt. Ook bepaalde medicijnen, zoals bloedverdunners, kunnen ervoor zorgen dat zo’n gesprongen ader vaker voorkomt.

Symptomen van een gesprongen ader

Een gesprongen bloedvat gaat gepaard met weinig symptomen. De felrode kleur, die vaak maar in één oog zichtbaar is, doet misschien denken dat het heftig is, maar een bloeduitstorting in het oog doet geen pijn en jeukt ook niet. Ook hoef je je geen zorgen te maken over je zicht: je blijft goed zien. Merk je dat je wel last krijgt van klachten, zoals verminderd zicht of pijn? Dan is het zaak om de huisarts te bellen. Bij klachten als irritatie, tranen, jeuk of het gevoel alsof er iets in je oog zit, kun je ook contact opnemen met de huisarts.

Behandelen of voorkomen

In principe gaat een bloeduitstorting in het oog vanzelf weer over. Meestal duurt dit zo’n twee tot drie weken. Een behandeling hiervoor is dus niet nodig. Wel kun je last krijgen van bijvoorbeeld droge ogen. Om dit te voorkomen of verzachten kun je gebruik maken van een neutrale ooggel of oogdruppels. Het wordt ook afgeraden om contactlenzen te dragen als je een gesprongen ader in het oog hebt. Bij het gebruik van bloedverdunners kan het verstandig zijn om contact op te nemen met een huisarts, om te kijken of de dosering juist is. Zeker als het vaak voorkomt in combinatie met bloedverdunners, is de stap naar de huisarts een goed idee.

Bron | Thuisarts, Etos, Oogfonds

Website van het Jaar 2022

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet
Nynke KooyGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden