null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit moet je weten over de vernieuwde griepprik

Elk jaar is er in de herfst en winter in ons land sprake van een griepepidemie. Om die reden worden jaarlijks miljoenen Nederlanders opgeroepen om een griepprik te halen.

Dit jaar is er voor het eerst sprake van een nieuw soort vaccin.

Vernieuwde griepprik

De griep is een vervelende kwaal die bij de meeste mensen snel weer over gaat. Maar bij mensen met een lage weerstand kan de griep ernstige gevolgen hebben. In ons land wordt daarom aan bevolkingsgroepen met een verhoogd risico een griepvaccin aangeboden. Omdat het sterftecijfer van de griep vorig jaar extreem hoog was en de epidemie maar liefst twee keer zo lang duurde als normaal, is dit jaar gekozen voor een vernieuwde griepprik.

Vier soorten griep

Het grote verschil met de vorige griepprik is dat het nieuwe vaccin beschermt tegen vier in plaats van drie verschillende soorten griepvirussen. Het vaccin dat voorheen gebruikt werd, beschermde tegen twee varianten van het Influenza A-virus en één variant van het Influenza B virus. Het nieuwe vaccin biedt bescherming tegen twee soorten B-virussen.

Effectiviteit

De griepprik is voornamelijk bedoeld voor iedereen boven de zestig jaar en mensen met bepaalde medische aandoeningen. Voor deze groep vormt de griep een groter gevaar dan voor anderen. De effectiviteit van de grieppprik is elk jaar verschillend. Gemiddeld loopt iemand die een griepprik heeft gehad 50 tot 70% minder kans op de ziekte. Vorig jaar ging iets meer dan de helft van de mensen die een uitnodiging hadden gekregen naar de huisarts voor een griepprik. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) noemde dat goed nieuws, want sinds 2008 was er sprake van een daling.

Vooral voor jonge kinderen

Volgens huisarts Ted van Essen is het nieuwe vaccin vooral goed nieuws voor jonge kinderen. "Ouderen zijn bij vaccinatie met één variatie van het Influenza B-virus meestal automatisch ook beschermd tegen de tweede variant, maar kinderen vaak niet." Volgens hem is het voor de risicogroepen daarom veel belangrijker dat de vaccinatiegraad omhoog gaat. "Het verhogen van de vaccinatiegraad naar 75 procent, zoals het in de jaren negentig was, zal naar alle waarschijnlijkheid leiden tot minder sterfgevallen. Er moet dus meer voorlichting over de griepprik komen, zodat ouderen ervan overtuigd raken dat die prik nuttig is en geen kwaad kan."

Lees ook

Dít is het beste moment om de griepprik te halen

Bron | RTL Nieuws, Omroep MAX, SkiPR

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden