null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit moet je weten over de deltavariant van het coronavirus

De deltavariant van het coronavirus lijkt steeds meer voor te komen: in sommige landen is het zelfs al de meest voorkomende mutatie van het virus geworden. Van symptomen tot de werking van vaccinaties: dít moet je weten over de deltavariant.

Hoewel het aantal besmettingen in Nederland nog steeds daalt, lijkt deze versie wel verantwoordelijk te zijn voor een steeds groter aandeel van de positieve testen.

Oorsprong deltavariant van het coronavirus

De Deltavariant van het coronavirus werd in India voor het eerst gesignaleerd; vandaar dat deze ook wel de Indiase mutatie genoemd wordt. Hoewel deze mutatie van het virus mensen niet zieker maakt, lijkt deze zich wel véél gemakkelijker te verspreiden. Vergeleken met de alfavariant van het virus – die voorheen de Britse variant genoemd werd – zou deze variant zo’n zestig procent besmettelijker zijn.

Besmettingen met deltavariant

In Nederland is deze variant van het virus nu verantwoordelijk voor ongeveer één procent van de besmettingen. Maar in de steden zou het zelfs al om tien procent gaan zei demissionair minister Hugo de Jonge vrijdag. En ook in andere landen in Europa neemt dat percentage al flink toe. In het Verenigd Koninkrijk zou 99 procent van de besmettingen al veroorzaakt zijn door de deltavariant. Ook in Portugal maken autoriteiten zich inmiddels grote zorgen door de snelle verspreiding van deze mutatie van het coronavirus. Volgens de WHO is de deltavariant wereldwijd hard op weg om de overheersende variant van het coronavirus te worden. En hoewel het met de besmettingsaantallen in Nederland nog steeds beter lijkt te gaan, is er volgens het RIVM wel een reden om waakzaam te zijn.

Lees ook:

Vergeetachtig? Volgens onderzoek kan dat door de pandemie komen

Symptomen van de deltavariant

Waar denk je aan bij de symptomen van het coronavirus? Waarschijnlijk komen hoesten, koorts en kortademigheid bovenaan je lijstje. Ook denk je misschien aan reuk- en smaakverlies. Maar, blijkt uit onderzoek van King’s College London: de symptomen van de deltavariant zijn anders. Déze drie klachten worden het eerst gemeld bij besmetting met de deltavariant:

  • Hoofdpijn
  • Keelpijn
  • Een loopneus

Pas op plek vier komt koorts voor, en op de vijfde plek staat hoesten. Die stonden bij eerdere varianten van het coronavirus altijd bovenaan de lijst. Geurverlies komt zelfs niet eens meer in de top tien voor, blijkt uit het Britse onderzoek.

Vaccinaties tegen deltavariant coronavirus

Omdat de deltavariant nog relatief nieuw is, is het moeilijk om al met definitieve cijfers te komen over of de huidige coronavaccinaties ook beschermen tegen deze versie van het coronavirus. Maar uit de eerste studies van Public Health England onder gevaccineerde Britten, blijkt dat mensen na twee vaccinaties goed beschermd zijn tegen het coronavirus. Niet alleen lopen ze het meestal niet op en hebben ze geen symptomen, maar ze komen – als ze het al krijgen - zelden in het ziekenhuis terecht. Hoe dat zit met overlijden is nog niet vast te stellen.

Wel blijkt er, net als bij de Alfavariant, een verschil te zitten tussen de effectiviteit van de vaccins. Twee weken na de tweede coronavaccinatie is het vaccin van Pfizer ongeveer 88 procent effectief tegen de deltavariant. Dat van AstraZeneca is ongeveer zestig procent effectief tegen deze mutatie. Dat is beide iets lager dan bij de ‘Britse’ alfavariant: daarbij was de bescherming 93 procent bij Pfizer en 66 procent bij AstraZeneca. Over het vaccin van Moderna zijn nog geen gegevens, maar de verwachting is dat dit vergelijkbaar is met Pfizer.

Lees ook:

Hoe ontstaat een nieuwe coronavariant?

Minder bescherming na één prik

We krijgen niet voor niets twee prikken van de meeste coronavaccins, blijkt uit analyse van de bescherming tegen de deltavariant van het virus. De eerste prik beschermde sowieso namelijk maar voor ongeveer vijftig procent tegen de alfavariant van het virus; bij de deltavariant is dat slechts 33 procent. De kans dat je heel ziek wordt is echter wel klein: één dosis van het vaccin van Pfizer is na drie weken al 94 procent beschermd tegen een ziekenhuisopname, en dat van AstraZeneca 71 procent, bleek uit de gegevens van Public Health England. Hoe het zit met het vaccin van Janssen, is nog niet bekend.

Eén prik is dus niet voldoende voor goede besherming tegen deze variant, wat mogelijk de snelle opkomst van de deltavariant in het Verenigd Koninkrijk kan verklaren. Daar was de tijd tussen twee doses lange tijd twaalf weken; daarom hebben relatief veel mensen één prik gehad. Volgens IC-baas Diederik Gommers is dat dan ook een voordeel wat we hier in Nederland hebben, ten opzichte van bijvoorbeeld de Engelsen. Op Instagram schrijft hij dat in ons land al meer mensen twee prikken gehad hebben en wij meer mRNA-vaccins gebruikt hebben. Die blijken, zoals je hierboven kunt lezen, aanzienlijk beter te beschermen tegen de deltavariant van het coronavirus dan het middel van AstraZeneca. In het Verenigd Koninkrijk zijn daar aanzienlijk meer mensen mee gevaccineerd dan in Nederland. Dat komt omdat AstraZeneca hier vooral bij zestigplussers ingezet is. Hoewel het RIVM waakzaam blijft, gaan de versoepelingen in Nederland wel door.

Bron | NRC, Trouw, ANP, UK Government

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden