Dit moet je weten over asfaltbenen Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Dit moet je weten over asfaltbenen (of Vierdaagsebenen)

Loop je mee in de Nijmeegse Vierdaagse of wandel je vaak lange afstanden? Dan kan het zomaar dat je last hebt van je benen. Niet alleen door de kilometers die erin zitten, maar er kunnen ook rode, jeukende en brandende vlekken en bultjes ontstaan op je onderbenen. We vertellen je alles wat je over deze aandoening, asfaltbenen of asfaltbrand, moet weten.

Asfaltbenen worden toepasselijk ook wel Vierdaagsebenen genoemd. Maar hoe ontstaan de pijnlijke klachten en misschien nog wel belangrijker: wat kun je ertegen doen?

Wat zijn asfaltbenen?

Dat het asfalt heel heet kan worden als het buiten warm is, weet je waarschijnlijk wel. Niet voor niets dus dat je schoenen aandoet en op de hete momenten van de dag niet met je hond gaat wandelen. Maar dat hete asfalt kan toch ook als je schoenen draagt voor vervelende klachten zorgen. De warmte van het asfalt kan namelijk rode vlekken op je onderbenen veroorzaken. Door die warmte wordt de huid steeds warmer en kan deze zelfs verbranden. Het gevolg daarvan zijn rode, jeukende en branderige vlekken. Soms kan het zelfs leiden tot harde, branderige paarse vlekken en blaren. Niet zo’n pretje!

Verbranding

Bij verbranding op een warme dag, denk je al snel aan verbranding door de zonnestralen. Maar asfaltbrand is wel degelijk iets anders. De oorzaak van asfaltbenen is de hitte die het asfalt uitstraalt en niet de UV-stralen. Het heeft dus ook geen zin om met zonnebrand je onderbenen goed in te smeren.

Asfaltbenen voorkomen

Zoals we hierboven al zeiden heeft het geen zin om je huid in te smeren met zonnebrand als je asfaltbenen wilt voorkomen. Maar wat kun je wel doen? Het best kun je een lange broek dragen als je op een warme dag een wandeling gaat maken. Is misschien niet heel comfortabel in de warmte, maar zorgt er wel voor dat je geen andere vervelende klachten krijgt. Met een lange broek zijn je onderbenen goed beschermd en is de kans op asfaltbenen dus een stuk kleiner. Iets anders wat je natuurlijk kunt doen, is het asfalt vermijden en de schaduw opzoeken. Op die manier word je zo min mogelijk blootgesteld aan de hitte van het asfalt.

Wat kun je doen tegen asfaltbrand?

Heb je al last van de rode, jeukende vlekken? Dan kun je het best een aantal dagen afwachten. De meeste klachten trekken namelijk binnen een paar dagen vanzelf weer weg en hebben geen behandeling nodig. Gaat het niet weg of wil je de irritatie verlichten? Dan kun je antibiotische zalf gebruiken. Raadpleeg hiervoor wel even je dokter, zodat je zeker weet dat je het juiste middel gebruikt. Bij twijfel is het altijd goed om de huisarts te raadplegen. Zij kunnen het best advies geven en jouw situatie inschatten.

Bron | Gezondheidsnet, Wandel.nl, Libelle

Nynke KooyGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden