Margriet logo
Anuskramp Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dít moet je weten over anuskramp

Bij kramp denk je waarschijnlijk eerder aan je kuiten, dan aan je anus. Maar toch heeft zo’n 10 tot 15 procent van de bevolking last van anuskramp. We leggen je uit hoe dit ontstaat en of je hier iets tegen kunt doen.

En is die kramp altijd onschuldig of is het verstandig om naar de huisarts te gaan?

Wat is anuskramp?

Bij anuskramp, ook wel anaalkrampen of Proctalgia fugax, treedt er een kramp op in de anus of de endeldarm. In veel gevallen is er geen duidelijke oorzaak voor de kramp, maar het kan ook een symptoom zijn van een darmaandoening, zoals colitis ulcerosa, de Ziekte van Crohn, anale fissuren, infecties of tumoren in de endeldarm. Er zou mogelijk ook een verband kunnen zijn met het prikkelbare darm syndroom (PDS). Het is dus verstandig om contact op te nemen met de huisarts als je last hebt van anuskramp, om de mogelijke oorzaak te bepalen.

Daarnaast legt de Maag Lever Darm Stichting uit dat er ook een verband lijkt te zijn tussen anuskramp en verschillende psychische aandoeningen, zoals depressiviteit en angststoornissen.

Wat zijn de symptomen?

Je kunt anuskramp herkennen aan een plotselinge, kortdurende en hevige pijn midden boven je anus. Het gaat vaak om een stekende, intense pijn die vanzelf weer afneemt en weggaat. De krampaanvallen treden vooral ’s nachts op. Ook hebben jongvolwassenen hier vaker last van dan andere leeftijdsgroepen.

Hoe onschuldig is anuskramp?

Indien je een aantal keer per jaar last hebt van anuskramp, dan is de oorzaak waarschijnlijk onbekend en onschuldig. Heb je regelmatig last van anuskramp en/of ervaar je ook andere klachten? Dan is er misschien wél een duidelijke oorzaak, zoals een darmaandoening. Neem in dit geval contact op met de huisarts. Heb je naast kramp ook bloed en/of slijm bij je ontlasting? Ga dan direct naar de huisarts. Dit hoeft niet altijd een ernstige oorzaak te hebben, maar het is wel belangrijk om dat eerst door een dokter uit te laten sluiten.

Een huisarts kan je anus en endeldarm onderzoeken om de mogelijke oorzaak van de anuskramp te achterhalen. De dokter kan hierbij controleren op aambeien, scheurtjes en kloofjes, poliepen of tumoren. Ook kan de arts voelen of de pijnklachten ontstaan door een verkrampte sluitspier. Er kan soms een kijkonderzoek nodig zijn. Daarbij wordt de endeldarm bekeken met een endoscoop (een flexibel slangetje met een camera eraan).

Is er een behandeling?

Afhankelijk van de oorzaak voor de anuskramp zijn er behandelingen mogelijk. Als er geen duidelijke aanleiding is voor de anuskramp, dan kunnen de klachten lastig behandeld worden. Je kunt klachten wel verminderen door warmte en ontspanning, bijvoorbeeld door een warm bad te nemen. Een arts kan de spierspanning rond je anus ook proberen te verlagen door een speciale zalf of tabletten voor te schrijven. Als dat niet voldoende helpt, kun je in het ziekenhuis ook botoxinjecties krijgen om de spierspanning te verlagen.

Komt de anuskramp door een onderliggende (darm)aandoening? Dan is het belangrijk om de aandoening te behandelen om de klachten te verminderen.

Bron | Maag Lever Darm Stichting

Maryse De BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden