null Beeld

Dít moet je volgens een specialist doen als je milde coronasymptomen hebt

De meeste coronapatiënten hebben vooral milde symptomen en mogen gewoon thuis in quarantaine uitzieken. Maar hoe doe je dat eigenlijk het beste zónder anderen aan te steken? Moet je bijvoorbeeld extra vitamines gebruiken, en mag je hetzelfde toilet gebruiken als je huisgenoten?

Het Laatste Nieuws sprak daarover met Philippe Devos, intensivist in het CHC-ziekenhuis in Luik, én herstellend coronapatiënt.

Koorts

Heb je last van koorts? Dan is dat eigenlijk best een goed teken, zegt Devos. Het helpt bij het genezingsproces, dus als je het kan uithouden kun je daar beter niks voor innemen. Maar niet als het hoge koorts is: vanaf 39 graden raadt hij aan om de temperatuur onder controle te houden met paracetamol. Daarnaast is het essentieel om uitdroging te voorkomen bij koorts. Drink dus voldoende water, maar ook sportdrankjes of ORS zijn goede opties. Voldoende drinken helpt vaak ook om wat energie te krijgen, waar bij het coronavirus vaak gebrek aan is.

Vitaminen

Vitamine C en D kunnen de weerstand verhogen, maar over het nut bij een besmetting met het coronavirus is het onduidelijk of het werkt. De Consumentenbond zegt dat deze vitamines niet helpen voor dit virus, en dat fabrikanten die claimen dat hun vitaminen de genezing versnellen de wet overtreden. Volgens Devos werkt het echter wel, omdat vitaminen nuttig zijn bij virale infecties. Sowieso raadt hij aan om vitamine D-supplementen te nemen, omdat we nu een stuk minder zon krijgen.

Lees ook: Mooi nieuws van vandaag: manier om mondkapjes te hergebruiken ontdekt, en volgende week twintig graden

Toilet

Heb je meer dan één toilet in huis? Dan is het verstandig om, wanneer je milde symptomen van het coronavirus hebt, een apart toilet te gebruiken. Resten van ontlasting van iemand die besmet is met het virus, kunnen namelijk een gevaar vormen voor anderen. Als je geen aparte wc hebt, moet je extra voorzichtig zijn en de bril na elk gebruik schoonmaken met een bleekmiddel.

Ernstige klachten

Wanneer de milde coronasymptomen ernstiger worden moeten patiënten eerst contact opnemen met de huisarts, die dan doorverwijst naar het ziekenhuis wanneer het nodig is. Heb je last van ernstige ademhalingsproblemen? Neem dan direct contact op met de spoedeisende hulp, maar ga níet zomaar naar het ziekenhuis of een huisarts toe. Dan zijn zij niet voorbereid op het ontvangen van een (mogelijke) coronapatiënt, en komen medewerkers en patiënten mogelijk in gevaar.

null Beeld

Meer lezen over het coronavirus? In de nieuwe Margriet vind je alles wat je erover wilt weten: van het laatste nieuws tot mooie initiatieven en cijfers. Margriet 14 ligt nu in de winkel, maar je kunt ‘m ook hier online bestellen. Je krijgt ‘m gratis thuisbezorgd!

Bron | Het Laatste Nieuws

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden