null Beeld

Dit moet je nooit vóór je ontbijt doen

Dat je door te ontbijten energie krijgt voor de rest van de dag, hoeven we je niet te vertellen. Je lichaam heeft immers een bodempje nodig voor alle taken die op je liggen te wachten. Als je 's ochtends nog niet hebt gegeten, kun je ook niet alles doen wat je wilt. Dat geldt zeker voor deze handelingen.

Wat je 's ochtends voor je ontbijt vooral niet moet doen, is zomaar een pil slikken. Tenzij natuurlijk specifiek in de bijsluiter of op de verpakking staat aangegeven dat je het geneesmiddel op een nuchtere maag moet innemen.

Geïrriteerde maagwand

Anti-inflammatoire (ontstekingsremmende) geneesmiddelen (NSAID) kun je niet slikken op een lege maag. Dat vermindert niet alleen de werking, het kan het ook serieuze gezondheidsproblemen veroorzaken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan maagbloedingen, zo weet de website froot.nl. Wat je wel kunt doen: de geneesmiddelen met melk innemen in plaats van met water. Want melk verlaagt gedeeltelijk negatieve effecten van NSAID’s, zoals maagzweren en maagirritatie. Het vet uit de melk vormt een klein beschermend laagje op de maagwand, zo legt mens-en-gezondheid.infonu.nl uit. Geen melk in huis? Neem je pillen dan met heel veel water in, zo adviseert froot.nl.

Geen kauwgom kauwen

Wat je ook beter kunt laten als je nog moet ontbijten, is kauwgom kauwen. Het spijsverteringszuur dat wordt geproduceerd als je kauwgom kauwt, brengt je lege maag in de war. En veelvuldig gebruik kan leiden tot gastritis (maagslijmvliesontsteking). Dat is dat frisse smaakje in je mond je toch niet waard? Probeer kauwgom trouwens nooit langer dan tien minuten te kauwen, ook niet op een volle maag.

Geen koffie voor het ontbijten

Ook koffie (zelfs cafeïnevrije) op een lege maag stimuleert de productie van zuur dat tot maagzuur en andere verstoringen in de spijsvertering kan leiden. Laat dat bakkie troost dus even staan tot ná het ontbijt. Als je alleen koffie neemt en vervolgens je ontbijt overslaat, kan dit zelfs leiden tot een tekort aan serotonine. En dat kan weer een sombere stemming veroorzaken die de rest van de dag blijft hangen. Dan liever eerst maar een boterham, wat havermout of een schaaltje yoghurt, toch?

Bronnen | froot.nl, mens-en-gezondheid.infonu.nl en libelle.nl

Foto | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden