null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit moet je elke dag drinken voor je hart

Wil je lief zijn voor je lichaam? Drink dan elke dag koffie. Vier bakken leut per dag zouden goed zijn voor je hart. Wie nog iets meer drinkt, is zelfs beter beschermd tegen diabetes!

Het zou je lichaam uitdrogen, stresshormonen aanmaken en je libido aantasten: over koffie gaan heel wat griezelige verhalen de ronde. Maar volgens gezondheidsorganisaties kunnen we het voor onze gezondheid beter wél dan niet drinken.

Vijf koppen koffie per dag: minder kans op diabetes type 2

Zo is er volgens de Gezondheidsraad sterk bewijs dat iemand die vijf koppen koffie per dag drinkt, dertig procent minder kans heeft om diabetes type 2 te krijgen dan iemand die helemaal geen koffie drinkt. Belangrijk voor de bloedsuikerspiegel dus! Veel meer koffie wordt niet aanbevolen, vanwege de cafeïne die erin zit. Cafeïnevrije koffie kan weer wel, want die heeft hetzelfde gezondheidseffect als gewone koffie. Maar na vijf koppen houdt het belangrijkste gezondheidseffect wel op.

Droogt koffie je lichaam uit?

Maar wacht eens. Hoe zit het dan met het verhaal dat koffie je lichaam uitdroogt? En cafeïne verhóógt toch juist de bloeddruk? Volgens Marianne Geleijnse, hoogleraar Voeding en Hart- en vaatziekten aan de Wageningen Universiteit, kunnen we dat uitdrogingsverhaal in elk geval naar het land der fabelen verwijzen. "De cafëine in koffie prikkelt je blaas een beetje," vertelt ze in de Volkskrant. "Maar dat betekent alleen maar dat je iets éérder gaat plassen van koffie, niet méér." Volgens haar is het juist goed om je dag met een paar bakken koffie te beginnen, omdat het bijdraagt aan een goede vochtbalans.

Goed voor je hart

Wat wél klopt, is dat cafeïnehoudende koffie eventjes de bloeddruk verhoogt. Maar die daalt daarna weer snel, stelt Geleijnse gerust. 'Het effect is vergelijkbaar met een trap oplopen of een sprintje trekken naar de bus,' schrijft de Volkskrant. Voor je hart zou koffie, óók met cafeïne, eerder gezond zijn. Zo hangt het gebruik van twee tot vier koppen koffie per dag samen met een lager risico op hartziekten én een beroerte. Geleijnse ontdekte zelfs dat mensen die een hartinfarct hebben gehad beter koffie kunnen blijven drinken, omdat dit de kans op overlijden met tien procent verlaagt. "Het is observationeel onderzoek," relativeert Geleijnse in de krant, "maar ook andere studies bevestigen onze bevindingen."

Wel filterkoffie graag

Wel geldt het advies om vooral filterkoffie te drinken. Ongefilterde koffie bevat namelijk meer van het cholesterolverhogende stofje cafestol, wat de kans op een hartaanval of beroerte juist weer vergroot. Dus liever geen kookkoffie die is gezet met een percolator. Ook nespresso en andere 'cupjeskoffie' bevatten iets meer cafestol dan filterkoffie. Maar dan nog is er geen reden tot paniek: vijf nespresso's per dag hebben volgens de Volkskrant hetzelfde effect op je cholesterol als een half ei extra per dag, of van de roomboter op één besmeerde boterham.

Automaten- en horecakoffie

Koffie van koffiepads en oploskoffie vallen onder gefilterde koffie. Van de automatenkoffie op je werk en horecakoffie is dat minder duidelijk. Als je op je werk een luxe koffiezetapparaat hebt staan dat de bonen vers maalt en met een metalen of nylon filter werkt (wat vaak het geval is), dan drijven hier waarschijnlijk iets meer cholesterolverhogende stofjes in. Ook koffie in de horeca wordt vaak met een metalen of nylon filter gezet. Het Voedingscentrum adviseert hier niet meer dan twee of drie kopjes van te drinken.

Geen koffieleut? Een paar koppen thee per dag is ook kerngezond!

Bron | Voedingscentrum

Beeld| iStock

Op de koffie bij columniste Anita Witzier

Ook goed om te weten

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden