null Beeld

Dít moet je doen als je denkt dat je het coronavirus hebt

Het nieuws dat er nu ook in Nederland iemand besmet is geraakt met het coronavirus, zorgt bij veel mensen voor vragen. Want hoe weet je nu bijvoorbeeld of je een gewone griep hebt of het coronavirus? En wat moet je doen als je denkt dat je het coronavirus hebt?

Hier een aantal belangrijke vragen en antwoorden.

Wat zijn de symptomen?

De meeste mensen met de ziekte hebben luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid) en hoge koorts. Daarnaast kunnen klachten als spierpijn, verwardheid, hoofdpijn en keelpijn optreden. Niet iedereen voelt zich overigens meteen doodziek: de meeste mensen herstellen zelfs binnen een paar dagen weer. Zo’n zeventien procent heeft ernstige tot zeer ernstige klachten en slechts in twee procent van de gevallen is de ziekte dodelijk.

Wie moeten extra oppassen voor het coronavirus?

Hoewel er ook een aantal jonge, gezonde slachtoffers zijn gevallen, zijn het met name ouderen en mensen die verzwakt zijn door andere ziekten die een verhoogd risico lopen. Dit geldt het meest voor hart- en vaatpatiënten, mensen met diabetes en chronische longpatiënten.

Wanneer moet je je zorgen maken?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat als je je niet lekker voelt, de kans groter is dat je gewoon last hebt van een griepje dan dat je het coronavirus hebt. Heb je echter minimaal 38 graden koorts en ten minste één van de volgende verschijnselen: hoesten, kortademigheid of benauwdheid én ben je onlangs in een risicogebied geweest of in contact geweest met iemand bij wie het coronavirus is vastgesteld, dan is het verstandig om contact op te nemen met je dokter.

Lees ook: waarom het coronavirus minder dodelijk is voor vrouwen dan voor mannen

Kun je gewoon bij de dokter langsgaan of is hetverstandiger om te bellen?

Als je vermoedt dat je inderdaad besmet bent met het coronavirus, dan is het belangrijk dat je je telefonisch meldt bij de huisarts en niet langsgaat. Dit is belangrijk om te voorkomen dat je onnodig het virus verspreidt, zo legt dokter Rutger van Libelle TV uit in een vlog. Heb je hem of haar aan de telefoon, dan zal hij of zij je vragen stellen over de ernst van de klachten en overleg plegen met de GGD om te kijken of het nodig is om je op het virus te laten testen. De GGD zal eventueel op bezoek komen om vast te stellen of er inderdaad sprake is van besmetting met het coronavirus.

Is het coronavirus ernstiger dan een gewone griep?

Vooralsnog lijkt dit niet het geval te zijn. “Van de honderd mensen die besmet raken met het coronavirus, krijgt tachtig van hen milde klachten. Bij twintig mensen is er een serieuzer ziektebeeld. Van die twintig krijgen vier tot vijf mensen heel ernstige ziekteverschijnselen en daar overlijden twee mensen aan. Dit is te vergelijken met een gewone griep”, zo zegt Aura Timen, landelijk coördinator infectiebestrijding van het RIVM.

Meer lezen over het coronavirus?

Waarom het coronavirus minder dodelijk is voor vrouwen dan voor mannen

Malariamedicijn lijkt te werken tegen ziekte veroorzaakt door coronavirus

Is een pakketje uit China nu wel veilig in verband met het coronavirus?

Zo lang duurt het (waarschijnlijk) nog totdat er een vaccin is tegen het coronavirus

Van coronavirus tot SARS: waarom komen nieuwe ziektes vaak uit China?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD, RTL Nieuws, Libelle TV

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden