Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dít mag je nooit doen als je huid begint te vervellen

nooit-doen-vervellen.jpg

Je kent het vast wel: je hebt iets te lang in de zon gezeten en een paar dagen later hangen de vellen letterlijk aan je rug. De meeste mensen zijn geneigd de velletjes los te trekken, maar dit kun je beter niet doen.

De reden? Je kunt er lelijke littekens aan overhouden.

Schade beperken

Vervellen is eigenlijk niets anders dan dat je verbrande, beschadigde huid plaatsmaakt voor een nieuwe gezonde huid. De bovenste huidlaag laat los, waardoor er allerlei losse velletjes aan je huid komen. Eraan trekken is echter niet slim. Hiermee vergroot je het risico op littekens, omdat je huid niet overal op hetzelfde tempo vervelt. Als je de schade zo veel mogelijk wilt beperken, moet je je huid gewoon zijn gang laten gaan.

Melk en zwarte thee

Zodra de roodheid weg is kan het vervellen nog zo’n twee tot vier dagen in beslag nemen. Probeer het proces dus niet te versnellen. Wat je dan wel kunt doen? Doop een washandje in melk en dep ermee zachtjes op je verbrande huid. Melk bevat vitamine A en D, die zorgen ervoor dat de huid zich sneller herstelt. Als je huid nog pijnlijk aanvoelt kun je (oude) theezakjes zwarte thee op je huid deppen; zwarte thee bevat antioxidanten en die zouden ervoor zorgen dat je huid minder branderig aanvoelt.

Bron | Good Housekeeping |
Foto | iStock |

Ook interessant om te lezen

Ook interessant