null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dít mag je niet vergeten wanneer je jezelf onderzoekt op borstkanker

Controleer je je borsten wel grondig genoeg? Uit onderzoek blijkt dat de meeste vrouwen hun borsten checken door te voelen. Maar sommige signalen van borstkanker pik je pas op door je borsten regelmatig goed te bekíjken.

Het Alexander Monro Ziekenhuis, dat gespecialiseerd is in het diagnosticeren en behandelen van borstkanker, ondervroeg vierhonderd vrouwen over hoe ze hun borsten controleren. Het merendeel van de vrouwen checkt de borsten regelmatig op afwijkingen, maar een vijfde van de vrouwen controleerde de borsten nooit.

Borstkanker is doodsoorzaak nummer één voor vrouwen tussen de 35 en 55 jaar. Over het algemeen zijn de bekendste symptomen van borstkanker een knobbeltje in de borst en vervorming van de borst en borstklieren. Maar ook wanneer er geen sprake is van een voelbare verandering, kan het zijn dat uiterlijke veranderingen op een vroeg stadium van de ziekte wijzen.

Uiterlijke veranderingen

In Nederland sterven jaarlijks ongeveer 3200 vrouwen aan borstkanker. Een op de zeven tot acht vrouwen krijgt te maken met de ziekte. Hoe eerder de patiënt de symptomen herkent, hoe groter de overlevingskans. “Voelen is niet genoeg,” zegt oncologisch chirurg Marjolein de Jong in een interview in Trouw. “Kijk vooral geregeld of er – blijvende – veranderingen in je borsten optreden. Bijvoorbeeld een aanhoudende schilferende huiduitslag, roodheid, sinaasappelhuid, een ingetrokken tepel of tepelvocht.”

Know your lemons

Volgens De Jong is kijken net zo belangrijk als voelen. Ook in het buitenland krijgt het kijken bij zelfonderzoek steeds meer aandacht. In Groot-Brittannië en de Verenigde Staten wordt bekendheid aan zelfonderzoek gegeven door de campagne 'Know your lemons'. Twaalf citroenen in een eierdoos verbeelden daarbij alle mogelijke veranderingen waarop je moet letten.

null Beeld

Bevolkingsonderzoek

In Nederland worden alle vrouwen tussen de 50 en 75 jaar elke twee jaar uitgenodigd om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek. Volgens De Jong is het belangrijk dat vrouwen tussen deze controles door, óók regelmatig een zelfcheck doen. “Het bevolkingsonderzoek is een momentopname. Het is niet zo dat je dan twee jaar geen borstkanker meer kunt krijgen.’’

Bron| AD, Trouw, Worldwide Breast Cancer

Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden