null Beeld

Dít kun je verwachten als je naar een heropende sportschool gaat in coronatijd

Op 1 juli is het zo ver: na ruim drie maanden mogen we weer naar de sportschool. Maar wat kunnen we verwachten van zo’n heropende sportschool in deze coronatijd? We zetten alles wat je moet weten over sporten in coronatijd voor je op een rij.

Van reserveren tot het poetsen

van toestellen: we zochten voor je uit wat de scholen doen om besmetting met

het coronavirus te voorkomen.

Naar de sportschool in coronatijd

We beginnen inmiddels al te wennen aan die anderhalve meter afstand; ook in de sportschool moet je die aanhouden. En dat heeft wel een aantal gevolgen voor hoe jij je work-out kan doen. Zo zul je waarschijnlijk merken dat sommige fitnessapparaten tijdelijk buiten gebruik zijn, om die afstand te kunnen waarborgen. Ook mogen er in deze coronatijd minder mensen tegelijk in de sportschool aanwezig zijn, en zul je merken dat de zalen voor groepslessen een stuk minder vol zijn. Kleedkamers, douches en toiletten mogen in principe weer open, maar of alle sportscholen dat direct al doen is nog onduidelijk. Ook op die plekken zul je minimaal anderhalve meter afstand moeten houden.

Reserveren

Omdat er minder mensen in de sportschool mogen zijn en eigenaren graag overzicht hebben van wie er op welk tijdstip aan het sporten is, moet je op veel plekken vooraf reserveren. Of dat telefonisch of via internet gaat verschilt per club; ook voor hoe lang je een plekje in de sportschool kan boeken, varieert. Als je bij de sportschool aankomt, is de kans groot dat je een gezondheidscheck krijgt om te controleren of je het coronavirus niet hebt. Vergelijkbaar met de vragen bij een restaurantbezoek, zullen ze onder andere vragen of jij óf iemand in je directe omgeving last heeft van symptomen die passen bij het virus. Pas als je aangeeft gezond te zijn én je handen nog eens goed wast, mag je work-out beginnen.

Besmetting via sporttoestellen

De kans dat je besmet raakt met het coronavirus wanneer je dezelfde loopband, hometrainer of gewichten gebruikt als anderen, is volgens het RIVM heel klein maar niet volledig uit te sluiten. Hoe lang het virus op sportmiddelen overleeft, hangt af van het materiaal, de temperatuur en de luchtvochtigheid. Op harde, gladde materialen, zoals plastic, metaal en glas blijft het bijvoorbeeld langer leven, dan op karton of papier. Wat het RIVM al wel weet, is dat het aantal virusdeeltjes snel afneemt buiten het menselijk lichaam. Toch is het belangrijk om sportmaterialen te desinfecteren en regelmatig je handen te blijven wassen, zoals al sinds het begin van de crisis benadrukt wordt. Je zult dan ook merken dat de apparaten in de sportschool vaker schoongemaakt worden en dat je zelf, voor én na gebruik, een doekje over alle plekken waar je de sporttoestellen of -materialen aangeraakt hebt, haalt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Rijksoverheid, NL Actief

Beeld | iStock

Leuk ouder worden, hoe doe je dat? Isa en Medina weten er wel raad mee, en vertellen je als gasthoofdredacteuren van Margriet 27 meer. Seks, rimpels, de overgang… álles komt aan bod. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden