Margriet logo
null Beeld

Dít kun je het beste doen tegen ontstoken tandvlees

Is je tandvlees roze van kleur en ligt het strak om de tanden? Mooi! Dan is je tandvlees gezond. Is je tandvlees daarentegen roder van kleur, ligt het losser om je tanden en bloedt het snel? Dan is de kans groot dat je last hebt van ontstoken tandvlees. Gelukkig is daar meestal iets aan te doen.

We zochten uit op welke manier je ontstoken tandvlees het beste kunt behandelen én hoe je het in de toekomst kunt voorkomen.

Ontstoken tandvlees herkennen

Als het gaat om ontstoken tandvlees wordt er onderscheid gemaakt tussen meerdere stadia. Het eerste stadium, waarbij de ontsteking zich beperkt tot de rand van het tandvlees, wordt gingivitis genoemd. Dit is vooral erg vervelend, maar kan vaak wel worden opgelost met een goede mondhygiëne en tandsteenverwijdering bij de tandarts.

Wanneer gingivitis onbehandeld blijft, kan de tandvleesontsteking overgaan in een ernstigere vorm, waarbij ook het ondergelegen kaakbot wordt aangetast. Het kaakbot kan dan langzaamaan oplossen, met het gevolg dat tanden en kiezen gaan loszitten en uiteindelijk zullen uitvallen. Dit verder gevorderde stadium van de ontsteking wordt parodontitis genoemd.

Lees ook: Waarom ontstoken tandvlees gevaarlijker is dan je misschien denkt

Symptomen van ontstoken tandvlees

Ontstoken tandvlees is lang niet altijd duidelijk zichtbaar of merkbaar in een beginnend stadium. Naast het feit dat het losser zit, roder is en sneller bloedt, kan het echter ook opgezwollen zijn en bij aanrakingen of tijdens het eten gevoeliger zijn. Ook kunnen een onaangename smaak in de mond en een slechte adem tekenen zijn van ontstoken tandvlees.

Zó pak je ontstoken tandvlees aan

Hoe kun je ontstoken tandvlees genezen? Zorg in ieder geval voor een goede mondhygiëne. Tandplak dat boven de tandvleesrand zit kun je zelf verwijderen door goed te poetsen. Tandplak tussen tanden en kiezen kun je weghalen met tandenstokers en -ragers. Een tandarts of mondhygiënist kan tandplak in de verdiepte pockets (de ruimte tussen het tandvlees en de tand) weghalen.

Soms gebeurt het dat de pockets te diep zijn voor de tandarts of mondhygiënist om deze goed te kunnen bereiken en schoonmaken. In dat geval kan een zogeheten flapoperatie nodig zijn om het gebit te behouden. Bij deze operatie wordt het tandvlees losgehaald en wat verplaatst, zodat de ontsteking wel goed te bereiken is. Het ontstoken weefsel wordt dan door de specialist weggehaald. Ook komen de wortels en het kaakbeen bij een flapoperatie bloot te liggen. Het aangetaste kaakbeen kan waar nodig worden bijgewerkt, maar helaas niet worden hersteld.

Lees ook: Deze 8 mondklachten moet je volgens een tandarts áltijd serieus nemen

Beter voorkomen dan genezen

Zoals in de meeste gevallen geldt ook hier: je kunt ontstoken tandvlees beter voorkomen dan genezen, dus zorg ervoor dat bacteriën minder kans hebben. Dit doe je door twee à drie keer per dag je tanden te poetsen. Wanneer je tandvlees bloedt, vermijd deze plek dan niet met poetsen. Bacteriën zijn de oorzaak van deze bloeding en dienen dan ook te worden verwijderd om een verdere ontsteking te voorkomen.

Verder is het belangrijk om elk half jaar naar de tandarts te gaan. Daarnaast kan een bezoek aan de mondhygiënist, die het gebit grondiger kan reinigen dan jijzelf, ook een goede optie zijn. Eventueel aanwezig tandsteen wordt dan verwijderd.

Zó poets je je tanden

Even snel een borstel door je mond halen is niet genoeg om je gebit goed te verzorgen. Zo bescherm je je tanden wél:

1. Poets minimaal twee minuten. Gebruik eventueel een timer als dat nodig is: twee minuten is waarschijnlijk langer dan je denkt.

2. Maak korte en zachte bewegingen met je tandenborstel.

3. Vergeet je tandvlees en de moeilijk bereikbare kiezen niet.

4. Houd je aan de drie B’s: Buiten – Binnen – Boven. Poets dus eerst de buitenkant, zowel boven als onder. Daarna de binnenkant en als laatste de kauwvlakken van je tanden en kiezen.

5. Gebruik ook tandenstokers en/of flosdraad.

6. Wil je een frissere adem? Gebruik dan een tongschraper om de bacteriën die op je tong zijn achtergebleven te verwijderen.

7. Spoel na met antibacterieel mondwater. Meer tips nodig voor het poetsen van je tanden? Die lees je hier.

Bron | Ivoren Kruis, Alles over het Gebit

Beeld | iStock

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden