Bloed doneren: dit kun je vooraf het best eten (en dit beter niet) Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Dít kun je het best eten voor je bloed gaat doneren (en deze dingen kun je beter laten staan)

Bloed doneren: ruim 400.000 Nederlanders doen het één of meerdere keren per jaar, om andere mensen te helpen helpen. Er wordt altijd geadviseerd om op de dag dat je bloed doneert goed te eten en drinken. Maar wat kun je dan het best eten?

Het belangrijkste? Dat je eten vooral niet vermijdt voor je naar de bloedbank gaat. Achteraf kan dat namelijk alleen maar voor problemen zorgen.

Eten voor een bloeddonatie

Als je bloed gaat doneren, kost dat je lichaam best wel wat energie. Het moet immers weer flink wat cellen maken zodra je klaar bent. Het is dus heel belangrijk om een goede maaltijd te eten voor je richting de bloedbank gaat. Hoewel je vooral moet gaan voor iets wat je aanspreekt, kun je voor het doneren van bloed het best kiezen voor eten met een hoge ijzerwaarde. IJzer helpt namelijk bij de aanmaak van rode bloedcellen en is een bouwsteen voor hemoglobine, een eiwit in de rode bloedcellen dat zuurstof door je lichaam verplaatst.

Goed om te weten is dat er twee soorten ijzer zijn: heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer zit alleen in dierlijke producten en wordt door het lichaam wat beter opgenomen. Maar omdat het hierbij om slechtst tien procent van de voedingsmiddelen gaat, is het ook goed om producten met non-heemijzer te eten. Om bloedarmoede na het doneren te voorkomen - al is de kans daarop relatief klein - kan het goed zijn om een aantal dagen van tevoren al wat extra ijzerrijke voeding te eten. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Vlees
  • Gevogelte
  • Vis en schaaldieren
  • Orgaanvlees (je moet er maar zin in hebben)
  • Eieren

Maar ook producten die barsten van het non-heemijzer kun je natuurlijk goed eten voordat je gaat doneren. Dit gaat om producten, zoals:

  • Bonen
  • Brood en (ontbijt)granen, zeker als het verrijkt is met ijzer, of gemaakt is van volkoren granen.
  • Groente, zoals broccoli, boerenkool, spinazie, zoete aardappel en erwten.
  • Fruit, zoals dadels, vijgen, perziken, pruimen, rozijnen, watermeloen en aardbeien.

Vitamine C

Mis je nog wat bij de maaltijd en wil je het aanvullen? Ga dan voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C. Deze vitamine zorgt er namelijk voor dat je lichaam het non-heemijzer beter op kan nemen. Vitamine C kun je met name goed uit fruit halen, dus op naar minimaal twee stuks fruit per dag!

Drink voldoende water

Heb je weleens bloed gedoneerd? Dan weet je vast wel dat er na de tijd gezegd wordt dat je genoeg water moet drinken. Maar wist je dat het ook goed is om hier van tevoren al mee te beginnen? Dr. Pickering geeft bij de Cleveland Clinic aan dat je het best zo’n 500 milliliter water kunt drinken op de dag voor je donatie. Na de tijd kun je het best voor het dubbele (32 ounces oftewel ongeveer 1 liter water) gaan. Genoeg water drinken zorgt ervoor dat je bloeddruk tijdens het doneren goed blijft en niet te ver daalt. Extra fijn: als je goed gehydrateerd bent gaan je bloedvaten net iets meer openstaan, waardoor het doneren nog makkelijker gaat.

Vet eten vermijden voor je donatie

Ga je bloedplasma doneren? Dan moet je extra opletten. Na het doneren is namelijk aan je plasma te zien wat jij gegeten hebt. Klinkt gek, maar het is écht zo. Vet eten, zoals kaas, boter of een frietje met mayonaise, is namelijk zichtbaar in de samenstelling van je bloed en te zien in het plasma. Ook eten met heel veel koolhydraten, zoals een bord witte pasta of een grotere hoeveelheid snoep, is terug te vinden. Er is dan sprake van lipemisch plasma: er zit een te hoog gehalte aan triglyceriden, een soort vet dat in het bloed zit, in jouw plasma.

Normaal gesproken verwerkt je lichaam vetten op een natuurlijke manier, maar vetrijk eten heeft wel wat langer nodig om verwerkt te worden door de lever. Heb je net een vette hap of flink wat carbs gegeten en ga je daarna plasma doneren? Dan zitten deze vetstoffen dus nog in je bloedplasma. Dit lipemische plasma is troebel en wit van kleur, terwijl gewoon bloedplasma helder en geelachtig moet zijn. En dat bloedplasma wat je dan net gedoneerd hebt? Dat kan niet gebruikt worden en wordt vernietigd. Vermijd die vette hap of berg koolhydraten vooraf dus.

Als je een keer troebel plasma hebt gegeven, word je hiervan op de hoogte gesteld door de bloedbank. Troebel plasma kan overigens ook een andere oorzaak hebben: genetische aanleg, bepaalde medicijnen en alcoholgebruik kunnen ook de oorzaak zijn.

Alcohol

Misschien is het voor de hand liggend, maar we willen het toch nog even benoemen: alcohol. Dit kun je voor en na het doneren beter vermijden. Het zorgt ervoor dat je uitdroogt en dat je je achteraf nog slechter voelt. Ook na het doneren kun je dus beter even wachten met drinken. Je hebt tenslotte minder bloed, waardoor de alcoholwaardes in je bloed enorm snel kunnen stijgen.

Bron | Cleveland Clinic, Rode Kruis, Sanquin

Nynke KooyGetty Images/EyeEm
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden