Margriet logo
null Beeld

Dit kun je het best doen als je vaak last hebt van heimwee

Gezellig hoor, met het hele gezin op vakantie naar Frankrijk. Maar niet als je al misselijk wordt van het idee om langer dan twee dagen van huis te zijn.

Gelukkig kun je zelf veel doen tegen heimwee.

Artikelen en video's van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Hoge verwachtingen

Voel je je vaak ongelukkig in een vreemde omgeving en kun je bijna niet stoppen met aan je eigen bed, de buren en je vertrouwde supermarkt te denken? Dan ben je het klassieke voorbeeld van iemand met heimwee. Zo'n vijftig tot negentig procent van de Nederlanders (groot en klein) zou er weleens last van hebben. Dat komt omdat we er te veel van verwachten. "We moeten plezier maken, samen leuke dingen ondernemen... Maar die torenhoge verwachtingen bieden geen garantie op succes", legt kinderpsycholoog An Coetsiers erover uit aan Het Laatste Nieuws.

Ziek van heimwee

Soms is de heimwee zelfs zo erg, dat je er letterlijk ziek van kunt worden. Droefheid, neerslachtigheid, angst en stress zijn kenmerkende emoties voor heimwee. Hierdoor kun je last krijgen van hoofdpijn, maag- en darmklachten, slaapstoornissen, verminderde eetlust, vermoeidheid en huilen. In het ergste geval trek je je helemaal terug en verlies je zelfs de belangstelling voor je omgeving.

Nooit meer op vakantie?

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om vanwege je heimwee nooit meer op vakantie te gaan. Maar behalve dat dit niet zo gezellig is voor je reisgenoten, kunnen je klachten daardoor ook alleen maar erger worden. Het kan zelfs zo erg worden, dat je nooit meer van omgeving durft te veranderen. En dan wordt je wereld wel erg klein. Gelukkig zijn er een aanal dingen die je kunt doen om je heimwee de baas te blijven:

Tips

  1. Bereid je goed voorHeimwee slaat eerder toe als je zelf geen invloed hebt (gehad) op wat er gaat gebeuren. Probeer dus vooraf al de controle te houden. Bijvoorbeeld door zelf de vakantie te boeken en thuis alvast te bedenken wat je op de plek van bestemming gaat doen. Je kunt er ook voor kiezen om elk jaar op dezelfde plek vakantie te vieren. Die omgeving wordt dan je tweede thuis.
  2. Maak gevoelens bespreekbaarMisschien schaam je je voor je verlangen naar thuis en vertel je daarom niets aan anderen. Maar het opkroppen van gevoelens versterkt juist het ellendige gevoel. Bovendien: heimwee is normaal! Je zult merken dat het oplucht om er met anderen over te praten. Ga je alleen op vakantie? Schrijf een ansichtkaart, of kijk naar een foto. Naar huis bellen is ook prima, maar liever niet als je je erg ongelukkig voelt. Ook niet te lang, daardoor ga je je alleen maar ellendiger voelen.
  3. Maak je omgeving zo vertrouwd mogelijkVeel dingen waar je aan gewend bent, kun je ergens anders ook doen. Bijvoorbeeld koffiedrinken om drie uur, nog een ommetje lopen om acht uur. Dat voelt vertrouwd. Neem zoveel mogelijk persoonlijke spullen mee van thuis, zoals foto's van familieleden of dierbaren. Dan is het net of ze er écht bij zijn.
  4. Blijf actiefHeimwee wordt erger als je je verveelt. Bovendien maak je extra gelukshormoon aan wanneer je actief bezig bent. Maak nieuwe vrienden, geniet met je gezin en probeer jezelf zo min mogelijk af te zonderen. Stel je open voor de nieuwe omgeving.
  5. Blijf positief Ook al kan heimwee heel vervelend zijn, het is belangrijk dat je positief blijft. Besef dat het in de meeste gevallen na een paar dagen overgaat. Wacht dus eerst even voordat je die retourvlucht naar huis boekt en pak die koffer gewoon uit. Als het echt niet gaat, kun je altijd nog naar huis. Het kan dan zinvol zijn om na te gaan waar je heimwee vandaan komt, zodat je daaraan kunt werken. Een assertiviteitscursus of het aanleren van sociale vaardigheden kan ook een steuntje in je rug zijn.

null Beeld

Ook een fijne afleiding: lekker puzzelen op vakantie. Met Margriets puzzelboekjes, die maar liefst 43 variapuzzels bevat, beleef je urenlang plezier. Bestel in de Margriet Shop voor slechts 2,75 euro.

Bron | Dokterdokter.nl, HLN.be

Beeld | iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden