null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dít kun je doen om maag-, darm en leverklachten te voorkomen

Ruim een kwart van alle mensen in Nederland heeft last van problemen aan het spijsverteringsstelsel, blijkt uit onderzoek van het RIVM. Soms gaat het om serieuze, chronische of dodelijke aandoeningen, maar in veel gevallen zijn het kleinere problemen die makkelijk voorkomen en verholpen kunnen worden.

Daarnaast kan een tijdige behandeling van vage buikklachten helpen om erger te voorkomen. “Als darmkanker bijvoorbeeld vroeg wordt opgespoord, is de overlevingskans na vijf jaar 92 procent,” legt Bernique Tool, directeur van de Maag Lever Darm Stichting uit. “Bij een late ontdekking is dit percentage gedaald tot dertien procent.”

Vezelrijke voeding

Zowel leeftijd als genetische aanleg, voedingsstijl, gewicht en stress hebben invloed op de werking van ons spijsverteringsstelsel. Zoals te verwachten valt, draagt een gezond voedingspatroon bij aan een gezonde werking van het spijsverteringskanaal. “Het gaat dan om de inname om vezelrijk voedsel. Uit cijfers van het RIVM blijkt dat we daar massaal te weinig van binnenkrijgen, maar voor een goede spijsvertering zijn vezels uit verse groente, fruit, noten, volkoren producten en zilvervliesrijst heel belangrijk,” legt Tool uit. Vezels maken de ontlasting zacht en soepel, waardoor ze verstopping tegengaan. Ook helpen vezels bij een verzadigd gevoel na het eten.

In beweging

Daarnaast hebben je maag, lever en darmen ook baat bij voldoende lichaamsactiviteit. Door te sporten zet je je darmen letterlijk in beweging, wat een goede stoelgang bevordert. Lichaamsbeweging zorgt bovendien voor een gezond gewicht en vermindering van stress. Overgewicht kan leiden tot brandend maagzuur en galstenen. Bovendien lopen mensen met een te hoog lichaamsgewicht meer risico op het krijgen van darmkanker en slokdarmkanker.

Meer vocht

Verder is het belangrijk om dagelijks voldoende water te drinken. Vocht houdt de ontlasting soepel en helpt om afvalstoffen af te voeren. Kijk wel uit met alcohol. Deze vorm van vocht zorgt er namelijk voor dat je spijsvertering juist moeilijker gaat. Alcohol irriteert ook het slijmvlies in de slokdarm en maag. Daarnaast kan een teveel aan alcohol zorgen voor beschadiging aan de maag en een verhoogd risico op darmkanker, slokdarmkanker en maagkanker.

Praten

Volgens Tool is het bovendien belangrijk dat mensen ondanks het taboe dat op dit onderwerp rust, meer over deze ziekten en klachten gaan praten. "Patiënten voelen zich vaak eenzaam, en praten er niet over. Maar als 3,4 miljoen mensen hiermee rondlopen, dan moet het taboe er snel vanaf."

Lees ook

3 tekenen dat je te weinig vezels binnenkrijgt

Bron| Nu.nl, Gezondheidsnet, Maag Lever Darm Stichting

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden