Margriet logo
Leververvetting Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit kun je doen om leververvetting terug te draaien

Naar schatting heeft één op de vijf Nederlanders last van leververvetting, een aandoening die erg schadelijk is voor je gezondheid. Toch kun je iets doen tegen leververvetting. Dit moet je erover weten.

Ger Koek, specialist en onderzoeker verbonden aan Maastricht UMC+ en de Universiteit van Maastricht, legt aan het AD uit dat je lever functioneert als een zuiveringsstation in je lichaam. “De lever maakt gal aan om vetten te verteren en zorgt ervoor dat andere organen tijdig van suikers, eiwitten en vetten worden voorzien. De lever maakt ook giftige stoffen in het lichaam onschadelijk, zoals alcohol. Maar eenmaal vervet, wordt het moeilijker om die functies uit te voeren. En er kunnen ontstekingen ontstaan die een rol spelen bij ernstige aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en leverkanker.”

Alcoholdrinkers

Leververvetting komt onder andere voor bij zware drinkers. “Van de mensen die meer dan vijf glazen alcohol per dag drinken, krijgt negentig procent leververvetting,” vertelt Stijn Meijnikman, artsonderzoeker bij het Amsterdam UMC aan het AD. Toch zijn de 2,5 miljoen Nederlanders met leververvetting niet allemaal alcoholisten. Volgens Koek is bij de meeste mensen de verhouding scheef gaan groeien tussen wat ze binnenkrijgen aan calorieën en wat ze daarvan verbranden. “Het lichaam krijgt gedurende lange tijd meer suikers binnen dan het verbruikt en slaat die op in vet,” legt hij uit.

Chronische ontsteking

Leververvetting ontstaat dus door een disbalans. Hierdoor kunnen de vetcellen ongevoelig raken voor insuline. Dit hormoon zorgt ervoor dat de afgebroken koolhydraten uit een maaltijd als glucose naar de cellen worden vervoerd. Als deze cellen ongevoelig zijn, kan de opname van de stoffen worden verstoord. Heeft de lever te lang en te veel werk aan de afbraak ervan? Dan ontstaat het risico op een chronische ontsteking.

Bij een chronische leverontsteking ontstaan littekens. Koek: “Vergelijk het met een wondje op je huid. Dat beetje rood eromheen is een teken dat het wat ontstoken is. Na genezing van de wond houd je een wit litteken over. Datzelfde gebeurt bij een ontstoken lever. Je gezonde levercellen raken omgeven door littekenweefsel, ook wel fibrose genoemd. Daardoor neemt de capaciteit van de lever af. Dat noemen we levercirrose, een belangrijke oorzaak van leverkanker.”

Behandeling en voorkomen van leververvetting

Er zijn geen medicijnen tegen leververvetting, behalve voor patiënten met diabetes. De beste manier om leververvetting te voorkomen, is door je leefstijl aan te passen, adviseert Koek. “Uit onderzoek blijkt dat een caloriearm dieet en meer bewegen van grote invloed is. Als je aan het begin van leververvetting zelfs maar vijf procent van je overgewicht wegwerkt, verdwijnt ook het vet.”

Is de lever al ontstoken? “Dan werkt zeven tot tien procent afvallen al om het littekenweefsel te verminderen. Het is dus wel degelijk om te keren,” aldus Koek. Om een leverontsteking en ernstige leverschade te voorkomen, kun je een aantal dingen doen. Zo tipt de Maag Lever Darm Stichting:

  • Eet gezond en gevarieerd
  • Zorg voor een gezond gewicht
  • Drink geen alcohol of beperk je alcoholgebruik
  • Zorg voor voldoende beweging

Er is op dit moment nog geen specifiek medicijn dat de lever doet ontvetten. Er wordt wel veel onderzoek naar gedaan. Wil je daar meer over weten? Ga dan in gesprek met je huisarts.

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden