Helpt het om met je benen te bewegen als je nodig moet plassen? Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít kun je doen als je partner vaker zin heeft in seks (of andersom)

Het overkomt iedereen weleens: je moet heel nodig plassen, maar er is nergens een wc te bekennen. Om het plassen nog éven uit te stellen, beweeg je wat met je benen. Maar helpt dat eigenlijk?

We leggen het uit.

Bewegen als je moet plassen

Het ziet er misschien wat vreemd uit, maar als je nodig moet plassen, begin je bijna automatisch met je benen te bewegen. Of, als je op een stoel zit, wiebel je wat heen en weer. Wat blijkt? Het bewegen van je benen helpt echt om je plas nog even op te houden. En dat heeft alles te maken met de blaasspier. Het voelt misschien alsof je moet ontspannen om te plassen, maar je blaasspier spant zich dan juist aan. Hij maakt zich klein en perst de urine eruit. Maar dat kun je tegenhouden, namelijk met je bekkenbodemspieren. Door je benen te bewegen of te wiebelen op je stoel span je de bekkenbodemspieren aan en verlicht je de druk op je blaas. Wat ook helpt: knijp je billen ongeveer tien seconden samen.

Lees ook:
Moet jij vaak plassen? Deze dingen hebben invloed op hoe vaak je naar de wc moet

Verbinding blaas en ruggenmerg

Een tweede verklaring voor deze truc is de verbinding tussen je ruggenmerg en blaas. De zenuwcellen in je ruggenmerg sturen signalen naar je lichaam om te bewegen, maar ook om je blaas te legen. Die ‘controlecentra’ liggen zo dicht bij elkaar, dat je door het bewegen van je benen de druk op je blaas tijdelijk kunt verlichten. Het is trouwens niet verstandig om je plas té lang op te houden, maar hiermee houd je het wel vol tot het eerstvolgende toilet.

Bron | Quest, Knack
Beeld | Getty Images

Maike AbmaGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden