Wordt iemand onwel in het zwembad?  Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit kun je doen als iemand onwel wordt in het zwembad

Of het nou door het warme weer komt of een andere oorzaak heeft: onwel worden in het zwembad kan levensgevaarlijk zijn. Sta je aan de kant, dan wil je er het liefst meteen achteraan duiken om die persoon te redden. Wanneer is dat verstandig en wanneer niet?

We leggen je uit hoe je iemand zwemmend red.

Zo kun je reddend zwemmen als iemand onwel wordt

Er bestaan professionele cursussen voor, en sommige mensen hebben zelfs een diploma reddingszwemmen. Maar wanneer iemand onwel wordt in het zwembad, is snel handelen belangrijk. Wachten tot iemand met een diploma komt, is dan ook niet altijd mogelijk. Wees goed voorbereid met onderstaande tips, en red iemands leven wanneer deze persoon onwel wordt in het water.

  1. Voordat je überhaupt aan bovenstaande tips begint, roep je om hulp. Hoe meer mensen kunnen ondersteunen bij de reddingsactie, hoe beter. Is er een badmeester aanwezig, laat de reddingsactie dan aan de professional over.
  2. Voor reddingszwemmen bestaan niet voor niets diploma’s. Het kan behoorlijk lastig en zwaar zijn, en veel mensen hebben niet de kracht om een ander uit het water te sleuren. Kijk dus goed om je heen of je een voorwerp ziet dat hulp biedt. Denk een reddingsboei, een luchtbed of iets anders dat blijft drijven. Hier kan de persoon zich wanneer mogelijk aan vastklampen, zodat jij niet alle kracht hoeft te zetten hem/haar boven water te houden.
  3. Denk vooral ook aan je eigen veiligheid. Kun je niet goed zwemmen of is er (in het geval van open water) een sterke stroming? Dan is het verstandig om langs de kant te blijven staan. Het drijvende voorwerp kun je dan naar de persoon gooien vanaf het droge.

Eenmaal uit het water

Heb je iemand uit het water gehaald, dan is het zaak om nog even in die reddingsmodus te blijven. De persoon in kwestie kan namelijk nog steeds bewusteloos zijn, of een te grote hoeveelheid water hebben ingeslikt. Wanneer het slachtoffer niet ademt, is direct 112 bellen en beademing beginnen noodzakelijk. Ook reanimatie kan deze persoon redden van de dood. Als het slachtoffer wel ademt maar erg benauwd of bewusteloos is, bel je ook meteen naar het alarmnummer. Reanimeren is dan niet nodig, maar laat de persoon nooit alleen.

Het Rode Kruis waarschuwt bovendien: ook wanneer alles goed lijkt te gaan met de persoon die onwel werd in het water, is het verstandig om er professionele hulp bij te halen. Er kunnen namelijk gezondheidsrisico’s zijn, die je met het blote oog niet ziet. Wie grote hoeveelheden water inslikt, kan bijvoorbeeld ernstige longproblemen ontwikkelen. Met benauwdheid en levensgevaarlijke infecties als gevolg. Breng de persoon dus altijd naar de huisarts, om het zekere voor het onzekere te nemen. Oók wanneer er geen klachten zijn. Wordt de persoon binnen 24 uur na onwel zijn in het water benauwd? Dan is direct 112 bellen de verstandigste keuze.

Bron | Rode Kruis, Reddingsbrigade

Leonie CollombonGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden