Dit kun je doen als iemand in je omgeving een hartstilstand krijgt  Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit kun je doen als iemand in je omgeving een hartstilstand krijgt

Wekelijks worden zo’n driehonderd Nederlanders getroffen door een hartstilstand. En het overgrote deel van die slachtoffers bevindt zich in en rond het huis. We hopen het natuurlijk nooit mee te maken, maar als iemand in je omgeving een hartstilstand krijgt, is het wel goed om te weten hoe je kunt helpen.

Snel handelen zorgt er bij een hartstilstand namelijk voor dat de kans op overleving aanzienlijk hoger wordt.

Wat te doen bij een hartstilstand?

Een hartstilstand kan helaas iedereen overkomen: jong en oud, man en vrouw. Gemiddeld is iemand 67 jaar oud wanneer hij of zij een hartstilstand krijgt. En meestal gebeurt het totaal onverwacht, bijvoorbeeld thuis of in het openbaar. Per jaar zijn er in Nederland ongeveer 8000 reanimaties buiten het ziekenhuis, waarvan zeventig procent bij iemand thuis plaatsvindt. De overige dertig procent is onder andere op straat, in een openbaar gebouw of tijdens bijvoorbeeld tijdens een sportwedstrijd.

Mocht iemand in je omgeving een hartstilstand krijgen, dan is het natuurlijk fijn om te weten wat je kunt doen. Daarvoor kun je een reanimatiecursus volgen, bijvoorbeeld bij het Rode Kruis. Maar ook als je niet precies weet hoe het moet, kun je helpen om de kans op overleving te vergroten. We vertellen je wat je kunt doen.

Alarmnummer 112 bellen

Als iemand een hartstilstand krijgt, raakt hij meestal binnen tien seconden buiten bewustzijn. Hij of zij stopt met ademhalen, maar hapt soms nog wel naar adem. Soms kan iemand ook grauw of blauw worden. Zie je dat dit gebeurt? Dan is iemand in acuut levensgevaar en is het belangrijk dat je direct alarmnummer 112 belt. Vraag om een ambulance en zeg dat het slachtoffer niet reageert. Vervolgens is het verstandig dat je de telefoon op speaker zet en naast het hoofd van het slachtoffer legt. Weet je dat er een AED beschikbaar is in het gebouw of vlak in de buurt? Laat deze dan zo snel mogelijk door iemand halen.

Reanimeren bij een hartstilstand

Ook als je nog nooit gereanimeerd hebt, kun je helpen. De medewerker van de meldkamer van 112, zal je vragen stellen en begeleiden. Meestal vraagt de medewerker je om te controleren of iemand ademhaalt. Dat doe je door een hand op het voorhoofd te leggen, en deze voorzichtig naar achteren te kantelen. Vervolgens til je de kin op en kijk, luister en voel je of er een ademhaling is. Is die er niet, dan moet de reanimatie zo snel mogelijk starten. Als er (nog) geen medische professionals of AED aanwezig zijn, kun je daar zelf mee starten. De medewerker van de meldkamer zal je vertellen wat je moet doen.

Je zet twee handen op het midden van de borstkas, en duwt het borstbeen vervolgens zo’n vijf à zes centimeter in. Dit doe je dertig keer achter elkaar, in een tempo van 100 tot 120 keer per minuut. Vervolgens beadem je twee keer. Dat doe je door de kin opnieuw te liften en de neus dicht te knijpen. Je ademt dan normaal in, en ademt één seconde gelijkmatig uit in de mond van de persoon die je reanimeert. Kijk daarbij of de borstkas omhoog komt. Ga vervolgens door met reanimeren, en wissel steeds na dertig borstcompressies af met twee beademingen. Als er meerdere mensen aanwezig zijn die kunnen reanimeren, is het verstandig om elke twee minuten af te wisselen. Probeer hiervoor de reanimaties zo kort mogelijk te onderbreken.

Reanimeren met AED

Is er een AED aanwezig of wordt deze gebracht terwijl je aan het reanimeren bent? Probeer de borstcompressies dan zo kort mogelijk te stoppen om deze aan te sluiten. Op de AED staat hoe je deze moet aansluiten. Je ontbloot het bovenlijf van het slachtoffer en zet de AED aan. Vervolgens bevestig je de elektroden en volg je de opdrachten van de defibrillator op. Ga hiermee door tot het ambulancepersoneel de reanimatie overneemt.

Hulp na een reanimatie

Als je iemand hebt moeten reanimeren, kan dat heel heftig zijn. Wat de uitkomst ook is, het is altijd goed om er na die tijd over te praten. Weet dat het zeker niet jouw schuld is als iemand het niet redt: je hebt alles gedaan wat je kon doen, en zonder jouw hulp was het slachtoffer zeker overleden. Soms helpt het om te praten met vrienden en familie, of mensen die aanwezig waren bij een reanimatie. Heb je meer hulp nodig of wil je er graag met een professional over praten, dan kun je bij de huisarts terecht. Je kunt ook bellen met een en voorlichter van de Infolijn Hart en Vaten van de Hartstichting.

Bron | Hartstichting, Rode Kruis

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden