Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dit kan vuurwerk met je oren doen

vuurwerk2.png

Natuurlijk wil je met Oud en Nieuw de straat op. Maar helaas kan de knal van één flinke vuurwerkpijl wel zorgen voor een levenslange ruis. Zelfs als je alleen maar naar vuurwerk kíjkt. Zo begin je het nieuwe jaar zonder (onherstelbare) schade aan je ogen en oren. 

“Als je langer dan één minuut wordt blootgesteld aan 100 decibel, kan dat al blijvende gehoorschade opleveren,” weet Tom Kother van Specsavers. Ter vergelijking: 100 decibel staat gelijk aan iemand die in je oor schreeuwt of een rotje dat wordt afgestoken. Kother: “De knal van een nitraatpijl zorgt zelfs voor 160 decibel en kan direct een levenslange ruis, piep in je oren of verminderd gehoor opleveren. En nee, dat gaat in veel gevallen niet meer over en er is vaak niets aan te doen.”

Harde tonen gefilterd

De hoorspecialist adviseert iedereen een speciale gehoorbeschermer te gebruiken die de harde tonen filtert. “Zo kun je nog wel genieten van de geluiden en gesprekken om je heen en ga je toch op een veilige manier het nieuwe jaar in.”

‘Sindsdien heb ik een piep in mijn oor’

Het is trouwens ook geen overbodige luxe om de dagen rond de jaarwisseling deze oorbescherming te dragen als je ergens op de fiets of lopend naartoe gaat. Dit omdat er altijd mensen zijn die niet kunnen wachten met het afsteken van rotjes en ander knallend vuurwerk tot 31 december. De meneer in deze video weet er alles van.

Vuurwerk meten

Op twee meter afstand mag vuurwerk maximaal 156 decibel produceren. Er zijn handige telefoon-apps om dit te meten, zoals deze geluidsmeter. Als algemene richtlijn is het goed om te weten dat dit geluid harder is dan dat van een rockconcert (110 decibel), een laag overvliegend vliegtuig (120 decibel) of een geweerschot (140 decibel).

Ook interessant