null Beeld

Dít kan je urine vertellen over hoe gezond je dieet echt is

Ben je benieuwd hoe gezond je écht eet? Hoe gezond jouw dieet is, blijkt af te lezen te zijn van je urine. Een nieuwe test, ontwikkeld door een internationaal team van onderzoekers, kan in vijf minuten bepalen hoe gezond jij eet.

De nieuwe test kan niet alleen bepalen hoe gezond je dieet is, maar ook helpen bij de ontwikkeling van een persoonlijk dieetadvies.

Urinetest

Om te ontdekken hoe gezond je dieet is, gingen de onderzoekers op zoek naar een manier om de metabolieten in je urine te meten. Metabolieten zijn stofjes ontstaan na de vertering van voedsel. Ze ontwierpen een nieuwe urinetest, die binnen vijf minuten de hoeveelheid van 46 verschillende metabolieten in urine kan opsporen.

Verschillende metabolieten

Het onderzoek liet vervolgens een verband zien tussen die 46 metabolieten in je urine en de soorten voeding die je dagelijks eet. Bepaalde stofjes komen bijvoorbeeld alleen in je urine voor als je alcohol gedronken hebt. Andere metabolieten wijzen erop dat je citrusfruit of suikers gegeten hebt. Of jij vlees in je dieet hebt, is volgens het team van wetenschappers ook te zien aan je urine. Net als voedingsstoffen als calcium, natrium of vitamine C.

Lees ook: Dít is wat de kleur van je urine je vertelt over je gezondheid

Niet valsspelen

Hoewel we weten het het dieet heel belangrijk is voor onze gezondheid, was het vóór deze test heel moeilijk om de kwaliteit van iemands dieet vast te stellen. Eetdagboeken of apps zijn volgens de onderzoekers vaak niet betrouwbaar, maar bij dit nieuwe onderzoek kun je eigenlijk niet valsspelen. “Deze technologie kan helpen diepgaande informatie te verzamelen over wat iemand echt eet”, zegt onderzoeker Joram Posma van Imperial College London. Daarnaast laat de test via urine ook zien of het wel past bij die persoon.

Persoonlijk dieetadvies

De technologie kan namelijk niet alleen gebruikt worden voor het opsporen van hoe gezond iemand eet. Ook om een persoonlijk dieetadvies samen te stellen werkt deze test. “De technologie kan cruciale inzichten bieden in de individuele spijsvertering van mensen”, zegt Isabel Garcia-Perez, medeauteur van het onderzoek. Het creëert een soort persoonlijke vingerafdruk die bij iedereen nét anders is. Zo geeft urine aan waar ons lijf behoefte aan heeft. Daardoor kan deze test van je urine diëtisten en artsen helpen een persoonlijk dieet samen te stellen. Dat is niet alleen handig om af te vallen, maar kan ook klachten verminderen bij bijvoorbeeld bij het prikkelbare darm syndroom of andere aandoeningen die te maken hebben met de stoelgang of spijsvertering.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Medical Daily, HLN

Beeld| iStock

null Beeld

Margriet 27 ligt in de winkel! Met deze week Isa Hoes en Medina Schuurman, een low carb weekmenu en nog veel meer leuks. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm veilig online zonder extra verzendkosten.

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden