null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit kan je lichaamstemperatuur je vertellen over je gezondheid

De gemiddelde lichaamstemperatuur bij mensen ligt rond de 37 graden. Zak je tot onder de 35 graden? Dan is er sprake van onderkoeling. Ga je richting de 38 graden en hoger? Dan heb je koorts. Een gezonde temperatuur zit daarmee tussen de 35,5 en 37,5 graden. Dan werkt je stofwisseling het best. Toch ben je niet automatisch ziek als je boven of onder het gemiddelde zit. We leggen je uit wat je lichaamstemperatuur je kan vertellen over je gezondheid. 

Van stress tot overgewicht: wat betekenen die paar graden meer of minder?

Dit zegt een ‘normale’ lichaamstemperatuur over je gezondheid

Bij onze lichaamstemperatuur denken we al snel aan 37 graden. Toch heeft niet iedereen dezelfde ‘normale’ lichaamstemperatuur en kan dat wel een graad verschillen met iemand anders. In de 19e eeuw werd door de Duitse arts Carl Wunderlich de standaard van 37 °C bepaald, maar een studie uit ’92 stelde voor dit gemiddelde te verlagen naar 36,8 °C. Inmiddels zitten we gemiddeld om 36,6 °C. Dat je niet die ‘normale’ 37 °C meet, dat betekent dus niet meteen dat er iets met je gezondheid aan de hand is. Daarnaast warmt ons lichaam gedurende de dag meer op, waardoor je in de ochtend een lagere temperatuur kan meten dan aan het einde van de dag.

Daarnaast hebben jongere mensen gemiddeld een hogere lichaamstemperatuur dan ouderen. Dat komt omdat het vermogen om je temperatuur te reguleren door de jaren heen afneemt. Als laatste kan inspanning, sommige voeding en drinken invloed hebben op je temperatuur. Bij een ‘normale’ gezonde lichaamstemperatuur tussen de 35,5 en 37,5 graden werkt je stofwisseling het meest optimaal en voel je je op je energiekst.

Lichaamstemperatuur en gewicht

Je gewicht kan invloed hebben op je lichaamstemperatuur en verklapt daarmee ook iets over je gezondheid. Bij overgewicht heb je gemiddeld een hogere lichaamstemperatuur, dan bij een gezond gewicht. Dat komt omdat vet goed isoleert. Heb je het snel koud en is je lichaamstemperatuur vaak lager dan het gemiddelde? Dan kun je last hebben van ondergewicht. In dit geval heb je dus te weinig vet om je goed te isoleren.

Je lichaamstemperatuur maakt het ook lastiger om af te vallen. Wanneer je op dieet bent, dan verlaagt namelijk je lichaamstemperatuur. Dat gebeurt omdat je lichaam het energieverbruik wil verminderen, zodat het verlies van lichaamsgewicht beperkt blijkt. Dit is een soort overlevingsmechanisme, maar daardoor is het moeilijker om af te vallen.

Koorts bij ziekte

We hoeven je waarschijnlijk niet uit te leggen dat je lichaamstemperatuur bij koorts verklapt dat je ziek bent. Vanaf 37,5 graden heb je verhoging en vanaf 38 graden is het koorts. Koorts ontstaat als reactie van je lichaam op een bacterie- of virusinfectie. Bacteriën en virussen kunnen bij hogere temperaturen in je lichaam namelijk moeilijker groeien. Zodra het virus of de bacterie weer uit je lichaam is, dan daalt je lichaamstemperatuur weer. Doordat je lichaamstemperatuur flink wordt opgestookt krijgen je hersenen soms een seintje dat je temperatuur te hoog wordt. Vervolgens krijgen je zweetklieren weer een seintje van je hersenen dat je moet afkoelen, en daarom begin je bij koorts vaak te zweten en heb je het steeds warm en koud.

Lees ook: Wat te doen tegen koorts? Met deze tips knap je sneller weer op

Je vruchtbaarheid

Bij vrouwen hebben hormonen ook invloed op de lichaamstemperatuur. Zo schommelt de temperatuur vaak gedurende je mensturatiecyclus. Een dag voor je eisprong kan je lichaamstemperatuur zo’n 0,1 tot 0,2 graden dalen en na de eisprong stijgt je temperatuur gemiddeld met 0,2 tot 0,5 graden. Op je vruchtbare dagen is je lichaamstemperatuur dus hoger en daarna zakt dit weer naar je normale temperatuur. Door dit te meten kan je weten op welke dagen je het meest vruchtbaar bent. Sommige vrouwen gebruiken deze methode daarom als natuurlijke anticonceptie.

Koorts door stress

Als laatste kan je lichaamstemperatuur je ook vertellen hoe het er met je gezondheid voor staat op het gebied van stress. Bij veel stress stijgt je hartslag, spannen je spieren aan, versnelt je ademhaling en verhoogt je bloeddruk. Hierdoor kan ook je lichaamstemperatuur stijgen. Dit wordt ook wel psychogene koorts genoemd. Tijdens de coronapandemie zagen neurologen het aantal patiënten met deze vorm van koorts door stress stijgen.

Bron | Bedrock, AD, Ziyad Medical, Vitakruid, Zwangerenportaal.nl

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden